Na petdnevnem mednarodnem dogodku se bo po napovedih prirediteljev zbralo okrog 500 udeležencev, predvsem internetnih strokovnjakov ter predstavnikov ponudnikov internetnih storitev in vsebin. Foto: EPA
Na petdnevnem mednarodnem dogodku se bo po napovedih prirediteljev zbralo okrog 500 udeležencev, predvsem internetnih strokovnjakov ter predstavnikov ponudnikov internetnih storitev in vsebin. Foto: EPA
RIPE NCC je eden izmed petih regionalnih internetnih registrov, ki so zadolženi za zagotavljanje pravične porazdelitve in odgovorno upravljanje naslovov IP in s tem povezanih virov. Ti viri so potrebni za stabilno in zanesljivo delovanje interneta ter posledično svetovnega spleta. Foto: MMC RTV SLO

64. srečanje RIPE bo potekalo v ljubljanskem Grand hotelu Union med 16. in 20. aprilom 2012. Ljubljana je tako postala 21. evropsko mesto, ki gosti ta pomembni dogodek s področja interneta. Srečanja RIPE prirejajo od leta 1989.

Zbralo se bo okoli 500 udeležencev
Dogodek prireja neodvisna in neprofitna evropska organizacija RIPE NCC s pomočjo lokalnih prirediteljev, in sicer Zavoda go6, Akademske in raziskovalne mreže Slovenije (ARNES) ter Laboratorija za telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko (LTFE). Ob odprtju je spregovoril tudi minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk.

Na petdnevnem mednarodnem dogodku se bo po napovedih prirediteljev zbralo okrog 500 udeležencev, predvsem internetnih strokovnjakov ter predstavnikov ponudnikov internetnih storitev in vsebin. Najpomembnejši panožni strokovnjaki, upravljavci omrežij in predstavniki državne uprave ter nadzornih organov bodo razpravljali o tehničnih, administrativnih in političnih vprašanjih, ki se danes najpogosteje pojavljajo na področju omrežij IP-ja.

Srečanje bo v delovnih skupinah
Med predavatelji in udeleženci dogodka bo tako po navedbah Arnesa nekaj velikih imen, kot so Randy Bush, Mark Townsley, Martin J. Levy, Ruediger Volk, Daniel Karrenberg, Jari Arkko in številni drugi, ki so pisali zgodovino in narekujejo smernice razvoja interneta.

Srečanje RIPE bo sicer v delovnih skupinah, med katerimi bodo skupine za protokol IPv6, usmerjanje internetnega prometa (routing), stičišča internetnih ponudnikov (EIX), imenske sisteme (DNS), testiranje in meritve (MAT), upravljanje z internetnimi viri in preprečevanje zlorab.

Skupne teme pa bodo predstavljene na plenarnih srečanjih, na katerih bodo predavali tudi slovenski strokovnjaki, kot so Benjamin Zwittnig z Arnesa, Gorazd Božič z Arnesovega centra SI-CERT in Ivan Pepelnjak iz podjetja NIL.

Organizacija zadolžena za odgovorno upravljanje naslovov IP
RIPE NCC je eden izmed petih regionalnih internetnih registrov, ki so zadolženi za zagotavljanje pravične porazdelitve in za odgovorno upravljanje naslovov IP ter s tem povezanih virov. Ti viri so potrebni za stabilno in zanesljivo delovanje interneta ter posledično svetovnega spleta.

Srečanja RIPE imajo že več kot 20 let osrednjo vlogo pri razvoju interneta v Evropi in okoliških območjih. V zadnjih letih se je srečanja RIPE udeležilo več kot 400 strokovnjakov za internet iz več kot 30 držav. Na tem dogodku se zbirajo delovne skupine in nosilci odločanja, ki pomagajo oblikovati prihodnost interneta.