Raziskovalci bodo zdaj poskušali najti dejavnike, ki možgane obvarujejo pred patologijo alzheimerjeve bolezni. Foto: Pixabay
Raziskovalci bodo zdaj poskušali najti dejavnike, ki možgane obvarujejo pred patologijo alzheimerjeve bolezni. Foto: Pixabay



Čeprav raziskave kažejo, da obsežne plake in nevrofibrilarne pentlje na koncu pomenijo smrt nevronov in kažejo na alzheimerjevo demenco, pa novi izsledki raziskave z univerze Northwestern kažejo, da to ni vedno res, piše portal ScienceDaily.

V analizi možganov osmih pokojnih moških, ki so bili stari 90 let in več in ki so imeli izreden spomin, so odkrili obsežne senilne plake in nevrofibrilarne pentlje, kar po nekaterih merilih pomeni, da gre za povsem razvito alzheimerjevo bolezen.

"To je neverjetno, tega sploh nismo pričakovali. Odkritje nam pove, da obstajajo dejavniki, ki možgane ščitijo pred patologijo alzheimerjeve bolezni," je povedal vodja raziskave Changiz Geula. Gre za prvo raziskavo, ki je pokazala, da imajo lahko starejši ljudje s popolnoma razvito patologijo alzheimerjeve bolezni popolnoma delujoče kognitivne sposobnosti.

Naslednji velik korak je po besedah Gule identificirati te dejavnike, ki možgane obvarujejo pred izgubo spomina, kljub razviti bolezni, pri čemer nameravajo prečesati morebitne genetske, prehranske in okoljske vplive.