Slovenski uporabniki mobilne telefonije postajajo vse zahtevnejši. Foto: EPA
Slovenski uporabniki mobilne telefonije postajajo vse zahtevnejši. Foto: EPA

Iz poročila Agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek) je razvidno, da se je število prenosnih telefonov v Sloveniji v zadnjem četrtletju lanskega leta povečalo za 0,3 odstotne točke na četrtletni ravni. Porast števila prenosnih telefonov se je zgodil kljub pričakovanjem, da bodo zaostrene razmere na trgu neugodno vplivale na rast.

Vodilni delež na trgu mobilnih storitev ima še vedno Mobitel (54,7 odstotka), ki pa mu delež še vedno upada. Sledita mu Simobil in Tušmobil.

Medmrežje vse bolj prevzema glavno vlogo
Upada tudi število uporabnikov klasične fiksne telefonije, ki se umika medmrežni telefoniji. Kljub temu ima klasični telefonski priključek še vedno 52 odstotkov gospodinjstev, na Apeku pa ocenjujejo, da se bo rast deleža IP-telefonije nadaljevala še v prihodnje, saj imajo operaterji še precej prostora za prodor na trg, ki je eden izmed najhitreje razvijajočih se v primerjavi z drugimi članicami EU-ja.

Delež IP-telefonije raste tudi skladno s številom paketov t. i. dvojčkov, trojčkov in četverčkov, v katerih operaterji ponujajo več storitev naenkrat (televizija, telefonija, medmrežje in mobilna telefonija).

Slovensko medmrežje vse hitrejše
Veča se tudi število uporabnikov širokopasovnih medmrežnih povezav, ki je doseglo 24,2 odstotka, s čimer se v Slovenji bližamo evropskemu povprečju 24,8 odstotka. Širokopasovno medmrežje tako uporablja 72,3 odstotka gospodinjstev. Več kot polovica končnih uporabnikov uporablja splet s hitrostjo manj kot dva Mbit/s, medtem ko jih že skoraj četrtina uporablja hitrosti 10 Mbit/s ali več.

Sodeč po podatkih raziskave Uporaba storitev s področja elektronskih komunikacij in zadovoljstvo uporabnikov, anketiranci najpogosteje uporabljajo splet za iskanje informacij (77 odstotkov), za pregled in pošiljanje elektronske pošte (76) ter za spremljanje novic (68).

Najmočnejši ponudnik tovrstnih storitev je še vedno Telekom, ki pa mu je delež upadel za dve odstotni točki, na 43,1 odstotka. Sledijo mu T-2, ki mu je tržni delež upadel za 0,3 odstotne točke, na 19 odstotkov, krepi pa se Telemach, ki se mu je delež povečal za 0,4 odstotne točke, na 11,2 odstotka.

Slovenska gospodinjstva še vedno najbolj množično uporabljajo dostop do spleta prek priključka xDSL (57,6 odstotka), sledijo kabelski modem (25,3), optika (15,8) in druge tehnologije (1,2).