Znanstvenice so prejele enoletno štipendijo v višini 5.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Znanstvenice so prejele enoletno štipendijo v višini 5.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Podelili štipendije za

Med 31 znanstvenicami so se s svojim delom najbolj izkazale biokemičarka Nina Erčulj, biologinja Maja Pociecha in fizičarka Brigita Rožič. Vsaka izmed njih je prejela enoletno štipendijo, ki znaša pet tisoč evrov, je za Odmeve RTV Slovenija poročala Darja Meglič.

Maja Pociecha v svojem delovnem okolju razvija novo metodo čiščenja raztopine, ki jo dobimo po pranju tal, onesnaženih s težkimi kovinami.

"Vsi poznamo vpliv svinca in izpostavljenosti prevelikim koncentracijam; predvsem otrokom je zelo nevaren in res upam, da bomo to metodo uporabili za recimo čiščenje tal v Mežiški dolini," je povedala znanstvenica.

Štipendija kot potrditev in zagon
Nina Erčulj raziskuje zdravljenje raka, med drugim levkemijo in limfom pri otrocih. "Namen naših raziskav je najti genetske dejavnike, na osnovi katerih bi bilo mogoče predvideti, kako se bo posamezen bolnik odzval. Na klinični sliki bi to pomenilo, da bi posameznemu bolniku lahko prilagodili shemo zdravljenja," je povedala Erčuljeva.

Napredne materiale, ki so povezani s številnimi aplikacijami v vsakdanjem življenju, pa proučuje Brigita Rožič. "Proučujem različne napredne materiale, kot so elektrokaloriki, magnetoelektriki in tekoči kristalni elastomeri; in mogoče bodo našli aplikacijo, na primer za umetne mišice," o svojem delu pove nagrajenka.

Vsem nagrajenkam pomeni štipendija neko potrditev in jim daje zagon za nadaljnje raziskave, saj je žensk med evropskimi raziskovalci zgolj 30 odstotkov in tako žal še vedno niso enakopravne moškim.

Podelili štipendije za