Skala, ki je priletela na Zemljo, naj bi bila velika več deset metrov. Foto: EPA
Skala, ki je priletela na Zemljo, naj bi bila velika več deset metrov. Foto: EPA

Povzročila je močno eksplozijo, ki je bila 1.000-krat močnejša od atomskih bomb, ki sta padli na Hirošimo in Nagasaki po drugi svetovni vojni, zaradi sile, ki se je pri tem sprostila, pa so na tla popadali ljudje tudi v 60 kilometrov oddaljenih krajih. Uničenih je bilo 80 milijonov dreves, zanimivo pa je, da so drevesa v epicentru trčenja obstala, z njih pa so popadale vse veje, tako, da so bila videti kot telegrafski drogovi.

Fenomen je odkril sovjetski znanstvenik Leonid Kulik, ki je leta 1927 vodil odpravo v epicenter trčenja. Ugotovil je, da je eksplozija, ki naj bi jo povzročil meteorit, opustošila 2.000 kvadratnih kilometrov.

Nekateri raziskovalci pa so prepričani, da takega opustošenja ni povzročil komet, temveč asteroid.

Za veliko tamkajšnjih prebivalcev je dogodek izpred sto let še vedno tabu. Ne upajo si v bližino kraja, ki ga je opustošila eksplozija, zato bodo stoto obletnico raje obeležili daleč od tega kraja.

"Moji predniki so zelo prestrašeno verjeli, da je nekaj zlobnega padlo z neba. To so imeli kot tako slabo, da ljudje o tem niso smeli govoriti. Bojim se, da sem tudi sama podlegla temu vplivu, saj se tudi jaz bojim oditi tja. Ne bi smeli potovati v neznano," je dejala pripadnica pemena Evenki, ki živi na omenjenem območju.

M. R.