Meteorit je razstavljen v Dunajskem muzeju. Foto: Franz Brandstätter, NM Dunaj
Meteorit je razstavljen v Dunajskem muzeju. Foto: Franz Brandstätter, NM Dunaj
Padci meteoritov se pojavljajo periodično. Foto: EPA

Nekateri so govorili, da je to kazen za Avčane, ker jih je na volitvah leta 1907 premalo volilo klerikalce, prebivalci Kamne Gorice pri Radovljici, ki so prelet meteorita slišali kot strašno grmenje, pa so se zbali potresa.

Dragan Božič
100-letnica metereoita Avče

Dragan Božič iz Inštituta za arheologijo ZRC SAZU, je za MMC povedal, da so se ljudje v Avčah bali, da gre za kazen, ker jih je premalo volilo klerikalce, medtem ko so prebivalci Kamne Gorice pri Radovljici, grmenje, ki ga je spremljalo, imeli za potres. Dragan Božič je arheolog, z meteoriti pa se ukvarja, ker njegova družina po materini strani prihaja iz Avč.

Kako so ugotovili, da je šlo za meteorit?
Priletel je izpod neba (od tod stara slovenska beseda za meteorit: izpodnebnik), ima značilno kemijsko sestavo (železo + 5,5 % niklja + sledni elementi) in v preseku se pokažejo žgalna skorja, žgalno območje in t. i. Neumannove črte, značilne za heksaedrite.

Ali so se v zvezi s padcem pojavile kakršne koli ljudske zgodbe (ob padcu meteorita v Peruju naj bi ljudi ob pogledu na krater bolela glava, opisovali so slabosti ...)?
Ker so imeli izpodnebnik iz Avč prv e dni po padcu za kos topovske krogle, ki je priletela na avstrijsko ozemlje iz Italije (zaradi tega so prišli ponj orožniki!), so se ljudje bali vojne, nekateri so govorili, da je to kazen za Avčane, ker jih je na volitvah leta 1907 premalo volilo klerikalce, prebivalci Kamne Gorice pri Radovljici, ki so prelet meteorita slišali kot strašno grmenje, pa so se zbali potresa.

Kdaj, če sploh, je sezona meteoritov?
T. i. meteorski roji se pojavljajo periodično. Znane so npr. solze sv. Lovrenca v avgustu. V teh primerih naj bi šlo za ostanke kometov, ki zaidejo v ozračje.

Znano je, da meteoriti pogosto padejo na zemljo, a večinoma zgorijo v atmosferi. Od česa je to odvisno?
Predvsem od velikosti. Avški je imel menda pred vstopom v ozračje 50-krat večjo maso.

Ali so v Sloveniji tudi drugi znani kraji padcev tovrstnih nebesnih "kamnov"?
Dokumentirani so padci v okolici Ajdovščine, v Tuhinjski dolini in na hrib Kobilnik pri Tolminu, vendar sami meteoriti niso bili najdeni. Vse, kar je s teh krajev kot »meteorit« prišlo v roke strokovnjakov, se je izkazalo kot žlindra, ruda oziroma bakren polizdelek. 25. julija 2007 je bil opazovan meteor, ki naj bi bil padel južno od Kočevja, kar pa za zdaj ni potrjeno.

Ali so delce meteorita našli in jih proučili? Iz česa je bil sestavljen?
Najden je bil cel meteorit. Tehta 1230 g, njegova največja mera je 11 cm. Sestavljen je iz železa, 5,5 % niklja in slednih elementov (npr. galij, germanij, arzen itd.). Je stalno razstavljen v dvorani meteoritov v Naravoslovnem muzeju na Dunaju. Odkupljen je bil za 60 kron. V letih 1908 in 1909 sta na Dunaju izšla o njem dva članka, ki ju je napisal takratni direktor mineraloško-petrografskega oddelka Naravoslovnega muzeja Friedrich Martin Berwerth.

Kakšna je "znanstvena" vrednost meteorita, kakšna "sporočila iz vesolja" prinašajo?
Meteoriti so stari več kot 4,5 milijarde let, ko je nastalo naše osončje. Od nastanka se niso spreminjali. Skoraj vsi izvirajo iz pasu asteroidov med planetoma Mars in Jupiter.

Ali lahko naštejete nekaj najbolj znanih meteoritov, ki so padli na zemljo?
Največji železovi meteorit Hoba v Afriki (Namibiji), Cabin Creek (ZDA), Hrašćina v Hrvaškem Zagorju (dva kosa sta padla 1751, večji velja za ustanovni meteorit dunajske zbirke), Tunguska v Sibiriji (1908 kot Avče) ...

Aleksandra K. Kovač

Nekateri so govorili, da je to kazen za Avčane, ker jih je na volitvah leta 1907 premalo volilo klerikalce, prebivalci Kamne Gorice pri Radovljici, ki so prelet meteorita slišali kot strašno grmenje, pa so se zbali potresa.

Dragan Božič
100-letnica metereoita Avče