Naslednji korak analize superračunalnika bo napovedovanje dogodkov v prihodnosti. Foto: EPA
Naslednji korak analize superračunalnika bo napovedovanje dogodkov v prihodnosti. Foto: EPA

Raziskava, ki temelji na več milijonih člankov, prikazuje slabšanje nacionalnih občutij pred nedavnima revolucijama v Libiji in Egiptu. In čeprav je bila analiza izvedena retrospektivno, raziskovalci pravijo, da bi lahko uporabili isti proces za napovedovanje prihodnjih konfliktov.

Sistem je povzel tudi zgodnje znake o lokaciji Osame bin Ladna.

Podatke za študijo so raziskovalci vzeli iz vrste virov, vključno z vladnim Open Source Centrom in BBC Monitoringom, ki oba spremljata lokalne medije po vsem svetu. Analizirali so tudi medije, ki svoje članke objavljajo tudi na spletu, pa tudi celoten arhiv New York Timesa, ki sega v leto 1945. Skupno so zbrali več kot 100 milijonov člankov.
Razpoloženje in lokacija
Poročila so analizirali po dveh glavnih tipih informacij: prvi je razpoloženje - če je članek predstavljal dobre ali slabe novice, drugi pa je lokacija - kje so dogodki potekali in lokacija drugih udeležencev zgodbe. Pri zaznavanju razpoloženja je brskalnik iskal besede, kot so "grozljivo", "obupno" ali "lepo".

Z analizo elementov zgodbe so ustvarili med seboj prepleteno mrežo 100 bilijonov odnosov.

Podatke so naložili na superračunalnik SGI Altix, znan tudi kot Nautilus, ta pa je nato izdelal grafe za različne države, ki so doživljale "Arabsko pomlad".