Amazonski pragozd je največji gozdni ekosistem na svetu. Foto: EPA
Amazonski pragozd je največji gozdni ekosistem na svetu. Foto: EPA

Po najnovejših podatkih je suša povzročila smrt vsakega 25. drevesa na območjih, kjer je bila suša najhujša, piše Science. A dozdajšnje tehnike satelitskih slik bi lahko zgrešile vse posledice, ki jih povzroča segrevanje ozračja.
"Da so bile posledice hude, je mila izjava," pravi Gregory Asner s Carnegijevega inštituta za znanost, ki je vodil raziskavo. Asner je vodja Carnegijevega zračnega observatorija. Ta iz počasi letečega letala 2.000 metov nad krošnjami dreves z oddaljenim senzorjem in spektrometrom meri obliko in kemijske podpise gozda.
Napravi sta tako natančni, da lahko raziskovalci iz zraka določijo vrsto dreves, njihovo zdravje, velikost in maso. Pred sušo leta 2010 sta amazonski pragozd prizadeli še dve suši v letih 2007 in 2005. "Celoten sistem je pod hudim stresom in razpada," opozarja Asner.
Z novo zbranimi podatki mu je uspelo dognati, da so na sušnih območjih odmrli štirje odstotki dreves, kar je štirikrat več kot na območjih z normalno količino dežja. Podatki so zdaj še predmet strokovne presoje, a če bodo zdržali, so po mnenju Craiga Allena, gozdnega ekologa, slaba napoved za prihodnjih nekaj desetletij.