V Romuniji so se nad piratske posnetke spravili kar z valjarjem. Foto: epa
V Romuniji so se nad piratske posnetke spravili kar z valjarjem. Foto: epa
Creative Commons
CC-licenca nudi fleksibilnejšo avtorsko zaščito. Foto: CC Slovenija

S tem želijo spodbuditi mlade, da prepoznajo svoje ustvarjalne sposobnosti, hkrati pa je peti mednarodni dan intelektualne lastnine namenjen krepitvi zavesti o pomenu varstva avtorskih pravic, patentov, znamk in modelov ter počastitvi prispevka izumiteljev in umetnikov k razvoju družb po svetu.

Objava prvega osnutka slovenske Creative Commons licence
V Sloveniji ta dan zaznamuje spletna objava prvega osnutka slovenske Creative Commons licence, prilagojene slovenskemu pravnemu redu. Gre za mednarodni projekt, ki s ponujanjem enostavnih pravnih licenc avtorjem nudi možnost izbire med različnimi oblikami avtorske zaščite.

Licenca ustvarjalcem omogoča, da izberejo, katere uporabe njihovih del dovolijo in katere pravice zadržijo. S tem se prilagaja vplivu digitalnih tehnologij na ustvarjanje, avtorjem pa nudi fleksibilnejšo avtorsko zaščito in tako spodbuja različne oblike ustvarjalnosti.

K sodelovanju so že pritegnili številne glasbenike, akademike, pisatelje, pesnike, filmske ustvarjalce in raziskovalce, ki želijo izkoristiti prednosti digitalnih tehnologij in enostavnejši način za uveljavljanje svojih avtorskih pravic.

Končna različica licence na voljo oktobra
Na inštitutu za intelektualno lastnino so dejali, bo končna različica licence uporabnikom na voljo oktobra letos, z objavo prvega osnutka pa želijo k razpravi in sooblikovanju povabiti posameznike in organizacije v ustvarjalni in pravni javnosti.