Foto:
Foto:

Družba, ki jo gradi ta generacija, je informacijska družba, in obljublja temeljite spremembe v vseh vidikih našega življenja. Da pa bi bile koristi od nje pravično razdeljene, mora biti globalno dosegljiva, so ob svetovnem dnevu standardizacije v svoji poslanici zapisali predsedniki mednarodnih organizacij za standardizacijo ISO, IEC in ITU.

Digitalna elektronika je ključni gradnik informacijske družbe
Cilj ISO-ja, IEC-a in ITU-ja je, da bi mednarodni standardi hitreje premostili digitalno delitev, kot so premostili radijsko in televizijsko. Digitalna elektronika je ključni gradnik informacijske družbe. Brez informacijske in komunikacijske tehnologije, ki so bistvene za širjenje informacij in znanja, ne bi bilo globalne informacijske družbe. Te tehnologije večinoma izvirajo iz zrelih informacijskih družb, sedaj pa pomagajo državam v razvoju in gospodarstvom v prehodu izkoristiti njihove potenciale.

Kot so sporočili iz Slovenskega inštituta za standardizacijo, so mednarodni standardi dogovori o najboljši praksi, ki si jo po vsem svetu izmenjujejo in jo sprejemajo. So rezultati procesov, ki jih sestavlja šest načel Mednarodne trgovinske organizacije - so odprti, pregledni, nepristranski in temeljijo na konsenzu, učinkoviti in ustrezni, razumljivi in vključujejo dimenzijo razvoja.