Brezžično omrežje bo začelo delovati že jeseni, za uporabnike bo na voljo tudi brezplačno, in sicer eno uro na dan. Foto: BoBo
Brezžično omrežje bo začelo delovati že jeseni, za uporabnike bo na voljo tudi brezplačno, in sicer eno uro na dan. Foto: BoBo

Širokopasovno brezžično omrežje Wi-Fi bo na voljo prebivalcem in obiskovalcem mesta ter javnim zavodom in podjetjem, katerih ustanoviteljica je Mestna občina Ljubljana.

Javno-zasebno partnerstvo so sklenili za 10-letno obdobje. Telekom Slovenije bo v dveh letih, kolikor bo trajala izgradnja nove informacijsko-komunikacijske infrastrukture, vanjo vložil okrog 10 milijonov evrov. Opremo bo zagotovila družba Cisco.

Omrežje bo začelo delovati jeseni
Brezžično omrežje bo začelo delovati že jeseni, po končni uvedbi pa bo z brezžičnim signalom in dostopom do spleta pokritih 90 odstotkov območja širšega središča mesta, 80 odstotkov naseljenega območja do obvoznice in 35 odstotkov preostalega naseljenega območja do meja MOL-a.

Meščani in obiskovalci Ljubljane bodo tako dobili dodatno možnost širokopasovnega dostopa, ki bo dopolnjevala obstoječa mobilna in stacionarna omrežja. Brezžično omrežje bo za uporabnike na voljo tudi brezplačno, in sicer eno uro na dan. Skupno bodo postavili okrog 1500 dostopovnih točk.

V okviru tega projekta bodo poskrbeli tudi za konsolidacijo informacijskih in telekomunikacijskih storitev mestne uprave in javnih zavodov, so na novinarski konferenci pojasnili predstavniki partnerjev v projektu.

"Projekt je edinstven na svetovni ravni"
Omenjeno širokopasovno brezžično omrežje po standardu Wi-Fi 802.11n bo povezano s fiksnimi omrežji - tudi sam MOL ima trenutno v lasti okoli 140 kilometrov optičnih povezav - in omrežji mobilne telefonije v enotno omrežje. Prav ta povezanost v celovit, enoten sistem je po navedbah predstavnikov partnerjev projekta edinstvena na svetovni ravni.

Dosegli jo bodo z vzpostavitvijo zasebnega oblaka s strežniki in programsko opremo za mestno upravo in javne ustanove ter celovito komunikacijsko infrastrukturo za vseh 326 lokacij občine, vključno s šolami, vrtci, lekarnami in drugimi ustanovami.

Janković: Nekdo mora biti prvi
"V okviru tega projekta se Ljubljana podaja na pot, da postane digitalno mesto," je pojasnil v. d. direktorja mestne uprave MOL-a in vodja projekta Vasja Butina. Občina s tem pričakuje velike stroškovne prihranke in vrsto novih naprednih storitev, ki bodo konkurenčna prednost mesta tudi pri privabljanju podjetij.

Pomen tega projekta za mesto ter prebivalce, obiskovalce in podjetja ter slovensko gospodarstvo so poudarili tudi generalni direktor družbe Nil Klemen Štular, direktor podjetja Cisco Slovenija Anton Petrič in ljubljanski župan Zoran Janković. "Nekdo mora biti prvi in vesel sem, da smo prvi mi," je župan izpostavil dejstvo, da bo Ljubljana prva v Evropi s takšnim sistemom.

Priprave so potekale tri leta
Priprave na uvedbo projekta so potekale tri leta. V tem obdobju so izvedli več študij, obenem pa so s 25 oddajno-sprejemnimi točkami izvedli pilotski projekt delovanja brezžičnega omrežja v mestnem središču.

Storitve, ki bodo povezane z izvajanjem javnih nalog, bodo občanom in drugim uporabnikom brezplačno dostopne. Dostop do drugih spletnih storitev bo brezplačen eno uro na dan, za več pa bodo uporabniki morali plačati. Na kakšen način in za kakšno ceno, se partnerji projekta še niso dogovorili. Na fakultetah in v študentskih domovih pa bo za študente omrežje pri omejeni prenosni hitrosti brezplačno na voljo za dostop do omrežja Eduroam.