Ukazi za brskanje po MMC RTV Govorcu, ki vam jih program vedno, kadar to od njega zahtevate, tudi prebere. Foto: RTV SLO
Ukazi za brskanje po MMC RTV Govorcu, ki vam jih program vedno, kadar to od njega zahtevate, tudi prebere. Foto: RTV SLO
Jadran Lenarčič
Direktor Instituta Jožefa Stefana je priznal, da je aplikacija razvita z namenom pomagati slepim in slabovidnim. Zaslužka pa ne bo. Foto: RTV SLO

Sistem, ki je dosežek sodelovanja MMC-ja RTV Slovenija, podjetja Amebis in Instituta Jožefa Stefana, preprosto namestite na računalnik. Z ukazi se premikate po želenih straneh in vsebinah. MMC RTV Govorec vam vsebino teleteksta, ki se na osebnem računalniku osvežuje vsakih 5 minut, prebere. Izberete lahko med dvema glasovoma (Renato in Matej).

Tržna vrednost projekta je ocenjena na 10 milijonov tolarjev, prej omenjeni partnerji pa so aplikacijo slepim podarili, zato je brezplačno dosegljiva na spletu.

Pomemben kamen v mozaiku pripomočkov
Na predstavitvi aplikacije na Institutu Jožefa Stefana je direktor Jadran Lenarčič povedal, da gre pri razvoju govorca za prenos znanja v prakso.

Zvezdan Martič, vodja Multimedijskega centra, je ob tem poudaril, da je RTV zdaj poleg tega, da omogoča podnaslavljanje televizijskih oddaj za gluhe in naglušne, približal svoje vsebine tudi slepim in slabovidnim. Stane Padežnik iz Zveze društev slepih in slabovidnih pa meni, da MMC RTV Govorec predstavlja pomemben kamen v mozaiku pripomočkov.

Kako do Govorca na mojem računalniku?
Namestitev MMC RTV Govorca, ki ga najdete na www.rtvslo.si/govorec, je preprosta. Na svoj računalnik si prenesite namestitveno datoteko in jo zaženite. Skozi postopek vas bodo vodila navodila na zaslonu. Slepim in slabovidnim bo pri namestitvi programa moral nekdo pomagati, nato pa bodo lahko z njim upravljali sami.

A. J.