Ruski kozmonavt Aleksej Ovčinin in ameriški astronavt Nick Hague pred vkrcanjem na Sojuz. Rus in Američan bi morala šest ur potovati na Mednarodno vesoljsko postajo ISS, a se je njuna pot hitro končala. Foto: Reuters
Ruski kozmonavt Aleksej Ovčinin in ameriški astronavt Nick Hague pred vkrcanjem na Sojuz. Rus in Američan bi morala šest ur potovati na Mednarodno vesoljsko postajo ISS, a se je njuna pot hitro končala. Foto: Reuters
Astronavt in kozmonavt sta se morala izstreliti. Foto: Reuters
Sojuz
Pogled na raketo Sojuz pred izstrelitvijo. Vesoljska plovila Sojuz so edina povezava med ISS-jem in Zemljo, odkar je Nasa leta 2011 upokojila svoje raketoplane. Foto: Reuters
Izstrelitev Sojuza spodletela, astronavta sta se rešila

Ruski kozmonavt Aleksej Ovčinin in ameriški astronavt Nick Hague sta varno pristala v kazahstanski stepi in sta v dobrem stanju.

Odpovedal je potisnik
Po prvih podatkih je na Sojuzu kmalu po izstrelitvi iz Bajkonurja v Kazahstanu odpovedal potisnik. "Nesreča s potisnikom," je dve minuti in 45 sekund po vzletu sporočil Ovčinin. V času okvare je Sojuz potoval s hitrostjo 7563 kilometrov na uro.

Kapsula se je na Zemljo vrnila z balističnim pristankom
Rusko vesoljsko plovilo se je zaradi okvare vrnilo na Zemljo v prostem padu in pristalo v kazahstanski stepi okoli 25 kilometrov od mesta Žezkazgan. Po navedbah ruskih oblasti je sistem za izredne primere deloval brezhibno in omogočil, da se je kapsula s posadko vrnila na Zemljo s t. i. balističnim pristankom.

Astronavta na zdravniški pregled
Astronavta sta varno pristala in so ju že rešili iz Sojuza. Sta v dobrem stanju. Pregledali ju bodo zdravniki, po ocenah direktorja inštituta za biomedicino na ruski akademiji znanosti Olega Orlova pa ju ne bo treba zadržati v bolnišnici. Kot je sporočila Nasa, ju bodo prepeljali v vesoljski vadbeni center Gagarin v Zvezdnem mestu blizu Moskve.

Hague in Ovčinin bi se morala po prvotnih načrtih na ISS-ju še danes pridružiti Nemcu Alexandru Gerstu, Američanki Sereni Aunon-Chancellor in Rusu Sergeju Prokopjevu, ki so na vesoljski postaji od junija. Tam naj bi izvajala številne znanstvene poskuse.

Poleti s človeško posadko za zdaj odpovedani
Tako ruske oblasti kot Nasa so napovedali temeljito preiskavo okvare Sojuza. Rusija se je po današnjem incidentu odločila, da bo do nadaljnjega odpovedala vse predvidene izstrelitve vesoljskih plovil s človeško posadko. Ruska vesoljska agencija Roskozmos pa bo pregledala vsa vesoljska plovila Sojuz.

Sojuz sicer varno plovilo
Kot je poročal BBC-jev dopisnik za znanost Jonathan Amos, je Sojuz eno izmed najstarejših vesoljskih plovil, ki pa velja za zelo varno. Astronavt in kozmonavt sta se zagotovo zavedala, da je nekaj narobe, saj sta poročala, da sta imela ob izstrelitvi občutek breztežnosti, morala pa bi imeti občutek, kot da ju na sedežih v kapsuli pritiska navzdol.

"Sistem za rešitev je narejen ravno za takšne primere," je zapisal Amos in dodal, da bi imela v nasprotnem primeru astronavta izjemno neudobno pot nazaj na Zemljo, saj bi občutila močne gravitacijske sile.

Zadnja nesreča leta 1983
Zadnja podobna nesreča Sojuza se je po navedbah agencije Ria Novosti zgodila leta 1983, ko je izbruhnil požar na potisniku. Tudi tedaj sta kozmonavta – na Sojuzu sta bila Rusa Vladimir Titov in Genadij Strekalov – varno pristala v kapsuli in nista bila poškodovana.

Izstrelitev Sojuza spodletela, astronavta sta se rešila