Oddajnik pri Belem Križu bo ugasnil premier Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Oddajnik pri Belem Križu bo ugasnil premier Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO

Kupci takih pretvornikov so na žalost prepuščeni dogovoru s prodajalcem, saj država tukaj ne more storiti ničesar, je na današnji novinarski konferenci Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) pojasnil direktor direktorata za informacijsko družbo Marjan Turk. Gre namreč za stvarno napako, saj so ti trgovci prodajali neustrezne pretvornike, tudi ko so bile tehnične specifikacije že znane. Ti pretvorniki zato ne bodo mogli predvajati zvoka, čeprav bodo lahko predvajali sliko, je pojasnil Turk.
V preteklosti so bile tudi težave s formatom zvoka, ki ga uporablja operater multipleksa B Norkring. Ti so namreč želeli oddajati zvok v najnovejši različici, ki pa je trenutni pretvorniki ne podpirajo, zato so bili gledalci ob zvok. Vendar so po Turkovih besedah te težave odpravili, saj je Norkring začel znova uporabljati starejšo različico kodiranja. Po njegovih besedah tudi v prihodnje ne bo težav, saj se tovrstno kodiranje uporablja le za televizorje s katodno cevjo, ki jih bodo uporabniki s časom zamenjali s sodobnejšimi, ki bodo ta format podpirali. Kakšen format se bo sicer uporabljal, pa je po besedah Turka odvisno od Apeka, zato tudi ni mogel reči, ali bo znova treba menjati opremo.
Za tiste, ki bodo program spremljali v multipleksu A, bojazen, da bodo ostali brez zvoka, za zdaj ne obstaja. RTV Slovenija, ki upravlja z multipleksom A, bo namreč spremembe v formatu zvoka uvedla postopoma.
Ozko usmerjene težave
Boštjan Okorn
z ZPS-ja je izpostavil težavo, ki bi jo lahko imeli prebivalci nekaterih dolin in posameznih krajev. Ti so v preteklosti poskušali signal dobiti prek ozkopasovnih anten, ki so usmerjene na točno določen frekvenčni pas in bi zato lahko imeli težave s sprejemanjem signala. Toda velika večina bi z manjšimi spremembami vseeno morala loviti tudi digitalni signal. Težave bi lahko imeli tudi tisti, ki imajo skupinsko strešno anteno, zato naj 15. novembra preverijo, kakšen je njihov sprejem, je svetoval Okorn.
1. december je dan D
Naj še enkrat spomnimo. S 1. decembrom bo ugasnila velika večina analognih oddajnikov, oddajanje televizijskega signala pa bo prešla v digitalno obliko. Za sprejemanje novega signala bo potrebna nova sobna antena oziroma pretvornik, ki bo lahko ta signal odkodiral. Signal bo v formatu MPEG-4, zato bo televizijski program po novem mogoče spremljati le prek pretvornikov, ki ta format lahko odkodirajo.
Pretvorniki na slovenskem trgu skoraj v celoti podpirajo ta format in morajo biti tudi opremljeni z nalepko ministrstva za visoko šolstvo "Preklopite na digitalno". Če ga še niste kupili (cena je okoli 50 evrov), in signal sprejemate prek navadne sobne antene, storite to čim prej in se pri prodajalcu pozanimajte, ali pretvornik podpira omenjeni format. V ponedeljek, 15. novembra, bo od 19.30 do 19.45 potekala tudi poskusna zatemnitev programov nacionalne televizije in nekaterih komercialnih televizij.