Foto: Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Foto: Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je med 23. in 26. aprilom iz Beograda na daljavo potekalo tekmovanje ICYS (The International Conference of Young Scientists). Gre za individualno tekmovanje dijakov naravoslovcev, starih od 14 do 19 let, ki ga je letos organiziral Regionalni center za talente Beograd II.

Na tekmovanju, kjer so udeleženci morali pred mednarodno komisijo strokovnjakov na daljavo predstaviti svoje raziskovalne naloge in plakate ter odgovarjati na vprašanja komisije, je sodelovalo 141 dijakov in dijakinj iz 23 držav sveta.

Slovensko ekipo je sestavljalo šest dijakov. Manca Bajuk in Špela Vraničar s Srednje šole Črnomelj sta za svojo nalogo Pomagajmo preživeti črnemu močerilu prejeli srebrno priznanje, pa tudi srebrno priznanje za predstavitev svojega plakata.

Dobitnika srebrnega priznanja sta za svojo nalogo Uporaba simulatorja letenja v letalski industriji postala tudi Gaber Čuješ in Laura Pečnik Budna iz elektro in računalniške šole Šolskega centra Velenje. Aljaž Šopinger z Lesarske šole Maribor pa je prejel bronasto priznanje za nalogo Violina Emila.