Foto: EPA
Foto: EPA
Astronavti
Astronavti Američan Timothy J. Creamer, Rus Oleg Kotov in Japonec Soiči Noguči. Foto: EPA

Sojuz je z vesoljskega izstrelišča Bajkonur sredi kazahstanskih step poletel v skladu s predvidenim urnikom. Na ISS-ju naj bi prispel okoli polnoči s srede na četrtek. Japonec Soiči Noguči, Američan Timothy Creamer in ruski astronavt Oleg Kotov bodo na ISS-ju zamenjali Belgijca Franka De Winna, Roberta Thirska iz Kanade in Rusa Romana Romanenka, ki so se na Zemljo vrnili 1. decembra, potem ko so na ISS-ju preživeli pol leta. Posadko vesoljske postaje so sicer maja letos povečali s treh na šest astronavtov.

Čeprav bo na svoji misiji nadaljevala zapleteno visokotehnološko delo, je bilo videti, kot da se posadka tik pred odhodom najbolj veseli svežega sušija, ki naj bi ga na ISS-ju pripravil Noguči, Creamer pa je razveselil z obljubo, da bo v vesolju prenovil svojo stran na spletni socialni mreži Twitter.

Potem ko bo ameriška vesoljska agencija Nasa predvidoma prihodnje leto prenehala uporabljati več zastarelih in dotrajanih raketoplanov, bo Sojuz nekaj let edino prevozno sredstvo, ki bo ISS povezoval z Zemljo.

ISS kroži okrog Zemlje po orbiti, ki je od našega planeta oddaljena 350 kilometrov, na njej pa neprestano poteka vrsta znanstvenih poskusov.