Zarodne celice so nepogrešljive pri zdravljenju redkih, zlasti otroških, bolezni. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Zarodne celice so nepogrešljive pri zdravljenju redkih, zlasti otroških, bolezni. Foto: freedigitalphotos.net

Mrtvi so do zdaj že prispevali organe, ki so nekaterim pomagali živeti naprej. Zdaj pa so raziskovalci ugotovili, da je še pet dni po smrti iz kostnega mozga mrličev mogoče pridobiti zarodne celice, piše New Scientist.
Tovrstne izvorne celice se lahko preoblikujejo v številne druge celice, odvisno od tega, kam jih vbrizgajo, načeloma pa jih tudi telo nekoga drugega ne zavrača. Celo več. Videti je, da izvorne celice iz kostnega mozga pomirijo celice imunskega sistema.
A težava nastane, ker je za terapijo potrebna velika količina teh celic, zato živa telesa niso najprimernejši dajalec. In prav tu se riše možnost uporabe trupla, saj mu je mogoče odvzeti npr. celotno hrbtenico.
Raziskovalcem je celice, pridobljene iz kostnega mozga, uspelo že v nekaj tednih preobraziti v drugo vrsto celic, zdaj pa si prizadevajo, da bi jih lahko spremenili v živčne in črevesne celice. Po drugi strani pa strokovnjaki opozarjajo, da ni dobro mešati celic med seboj in da jih je bolje pridobivati od enega samega dajalca, ker je mogoče slediti njihovemu izvoru in ker so celice v truplih omejene - enkrat jih zmanjka.