Vse, kar objavite na Twitterju, ne bo nujno tudi tam ostalo. Foto: EPA
Vse, kar objavite na Twitterju, ne bo nujno tudi tam ostalo. Foto: EPA
Twitter se je za svoje prvo poročilo o transparentnosti odločil v luči jutrišnjega dneva neodvisnosti ZDA. Foto: Reuters

Po Googlu je zdaj tudi Twitter prvič objavil podatke o zahtevkih, ki jih vložijo vlade za razkritje podatkov o uporabnikih. Objavljena razpredelnica kaže, da se vlada ZDA pogosteje obrača na Twitter s prošnjo po zasebnih podatkih kot katerakoli druga vlada na svetu.
Od 1. januarja 2012 so jih od skupno 849 zahtev po podatkih o uporabnikih ZDA podale 679. Za primerjavo: Japonska je podala 98 zahtev, kanadska in britanska vlada vsaka po 11, deset zahtevkov pa je prišlo od drugih držav.

In ZDA niso bile le najbolj marljive pri vlaganju zahtevkov, bile so tudi najuspešnejše pri pridobivanju želenih podatkov od Twitterja - kar 75 odstotkom ameriškim prošnjam je bilo ugodeno.

Zahteva po predaji tvitov
Twitter se je za razkritje podatkov o zahtevah posameznih vlad odločil v prizadevanju za večjo preglednost. "Eden naših ciljev je razvijati Twitter na način, na katerega bomo lahko ponosni. Pri tem moramo včasih sprejemati tudi težke odločitve," so sporočili s tega družabnega omrežja.
To se dogaja ravno v času, ko je newyorški sodnik Matthew Sciarrino Twitterju ukazal, naj izroči za skoraj tri mesece tvitov protestnika gibanja Occupy Wall Street Malcoma Harrisa, češ da ima objavljanje v javni sferi "določene posledice".

Iz Twitterjevega poročila je razvidno tudi, da je stran prejela več vladnih zahtevkov po podatkih v prvi polovici leta 2012 kot v celem letu 2011 skupaj. Twitter namerava zdaj po sledeh Googla tudi sam objavljati polletna poročila o transparentnosti.