Znanost in tehnologija
Iz sekunde v sekundo narašča množica podatkov, ki jih v svojih rokah kopiči le peščica korporacij, kot so Google, Facebook, Amazon in podobne. Na tej podlagi lahko umetna inteligenca razbira nazore in prepričanja vsakega posameznika in nanj vpliva, ne da bi se človek tega sploh zavedal. Foto: EPA

Umetna inteligenca spreminja svet

Umetna inteligenca in zmanjševanje delovnih mest v storitvenih dejavnostih
2. januar 2018 ob 06:38
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Vsake toliko se pojavijo nove tehnologije – na primer tisk, parni stroj ali motor z notranjim zgorevanjem –, ki zmorejo v temeljih spremeniti svet. V pravkar minulem letu se je na številnih področjih pokazala izredna moč umetne inteligence.

Ne le da uspešno razbira naš okus in življenjski slog ter nam nato ponuja, kaj vse bi nemara želeli kupiti, vse učinkoviteje tudi oblikuje naš pogled na svet in, kot vemo vsaj od zadnje ameriške predsedniške kampanje, lahko celo vpliva na izid volitev. Tako niso redke napovedi, da bo prav raba umetne inteligence že v bližnji prihodnosti določila, v kakšnem svetu bomo živeli jutri. Nevarnosti, da utegne biti ta novi svet vse prej kot krasen, ne manjka.

Pozna vas bolje, kot se sami
Večinoma nam niti ni prav jasno, kaj pravzaprav je umetna inteligenca. Vsekakor ima nekoliko zlovešče ime in zato v ljudeh vzbuja najrazličnejše asociacije. Toda daleč od tega, da bi umetna inteligenca delovala samostojno. V prvi vrsti gre predvsem za orodje, utemeljeno na matematiki in strojnem učenju, ki ga upravljamo ljudje. Drži pa, da številne izredno zapletene naloge že opravlja bolje od človeka, zato njenega vpliva na današnjo družbo ne gre podcenjevati. "Danes lahko umetna inteligenca vozi avto, trguje na borzi, nam izbere življenjskega partnerja, poučuje matematiko, svetuje pri nakupih, oblikuje treninge vrhunskih športnikov, samostojno upravlja robote na oddaljenih planetih in bere misli," povzema nekaj nalog umetne inteligence, ki jim je ta že kos bolje od človeka, prof. dr. Blaž Zupan z ljubljanske Fakultete za računalništvo in informatiko, kjer med drugim vodi skupino, ki razvija Orange, široko uporabljan odprtokodni program za podatkovno rudarjenje.

Načela, na katerih temelji umetna inteligenca, so sicer stara desetletja in več. Kar je dejansko novega in kar daje umetni inteligenci njeno izjemno moč, so današnji zmogljivi računalniki in neskončne množice digitalnih podatkov, ki jih neprestano puščamo za seboj na svojih poteh po digitalnem svetu. Kaj vse naši pametni telefoni sporočajo o nas, o našem gibanju in zanimanjih, pravzaprav ne vemo. Tudi če na telefonu skrbno izključimo vse možnosti sledenja in hranjenja zgodovine, ki nam jih aparat sploh da na izbiro, se s tem digitalnemu nadzoru nismo povsem izognili. Iz sekunde v sekundo tako narašča množica podatkov, ki jih v svojih rokah kopiči le peščica korporacij, kot so Google, Facebook, Amazon in podobne. Na tej podlagi lahko umetna inteligenca razbira nazore in prepričanja vsakega posameznika in nanj vpliva, ne da bi se človek tega sploh zavedal.

Umetna inteligenca v službi političnega trženja
To med drugim pomeni, da sta se tudi pravna država in demokratična ureditev, temeljni moderni instituciji, znašli na izredno majavi podlagi. Slonita namreč na predpostavki, da se ljudje odločajo svobodno in da jim je zato mogoče tudi zaupati določeno odgovornost. Da, skratka, ogovarjajo za svoja dejanja in da se na volitvah samostojno odločajo. "Vemo, da se umetna inteligenca zlasti intenzivno razvija na področju političnega marketinga. V zadnjem času smo lahko brali, kako so tehnološko podprte agencije pomagale režirati volilno kampanjo, tako da so zmanipulirale razpoloženje volivcev in zagotovile zmago tistemu, ki jih je najel. Vprašanje je, kam nas to vodi, oziroma konkretneje, ali je sploh upravičeno, da še imamo demokracijo in volilno pravico, če svojih volilnih odločitev nismo zmožni svobodno in racionalno nadzorovati in nanje vplivajo zunanji dejavniki," izpostavlja sociolog doc. dr. Gorazd Kovačič. Dodaja sicer, da so tovrstna tveganja seveda obstajala že prej, da pa se je šele z rabo umetne inteligence začelo jasno kazati, na kako številnih področjih smo načeloma lahko marionete pod vplivom zunanjih sil.

Digitalni svet ni nevtralen
Le malo ljudi se namreč zaveda, da Google v prvi vrsti ni brskalnik, kot se nam, običajnim uporabnikom kaže, ampak predvsem zbiralnik informacij o tem, kaj njegove uporabnike zanima. Strani, ki nam jih pokaže, so izbrane na podlagi tega, kdo smo. Kajti Google to, kdo smo in kaj nas zanima, zelo dobro ve, poudarja Blaž Zupan. Prav tako je z umetno inteligenco zelo preprosto doseči, da zadetki, s katerimi nam Google postreže, prikažejo določeno osebo v nekoliko pozitivnejši ali pa negativnejši luči. Če naivno mislimo, da je Google naše nevtralno okno v svet, smo manipulaciji pravzaprav že nasedli.

Zato bi bilo za ohranitev demokratične ureditve koristneje, če bi se pri državljanski vzgoji namesto vrednotam raje posvečali ozadju delovanja ključnih infrastruktur digitaliziranega sveta, meni Gorazd Kovačič. Blaž Zupan pa poudarja, da umetna inteligenca, njeno delovanje in raba le niso tako zapleteni, kot si radi predstavljamo. In tudi v sodobnem svetu je vedenje še vedno močnejše od neznanja.

Za podrobnejša razmišljanja o omenjenih temah vas vabimo k poslušanju oddaje Intelekta. V njej smo spregovorili tudi o tem, kako utegne umetna inteligenca zdesetkati delovna mesta v storitvenem sektorju in s tem še dodatno okrniti gospodarsko, družbeno in politično moč srednjega razreda v razvitih deželah. Pa tudi o tem, katere vzvode pravzaprav imamo na razpolago, če ne želimo javnega prostora in demokracije kar tako prepustiti na milost in nemilost interesom zasebnih korporacij.

VIDEO
Svet, ki ga ustvarja umetna inteligenca
Nina Slaček, Radio Slovenija, Prvi program
Prijavi napako
Komentarji
luckyss
# 02.01.2018 ob 07:45
Umetna inteligenca spreminja svet

Bolj usodno deluje na svet pomanjkanje inteligence pri naših pastirjih....
Ed Rush
# 02.01.2018 ob 08:00
Google je iskalnik, ne brskalnik.
Krimsky
# 02.01.2018 ob 09:09
Umetna inteligenca bo uporabljena za mehko pokoritev sveta
~
… kajti v uporabo socialnih omrežij vas nihče ni silil s puško, in nihče dosedaj niti pomislil še ni, da bi moralo biti oskrbovanje AI monstrumov s svojimi osebnimi podatki – kaznivo dejanje.

A bo AI pokoritev sveta kaj boljša/slabša od prejšnjih? Ne vem.

Včasih so milijoni ob bobnanju vojaških bobnov kot mesečniki/zombiji odkorakali v smrt, … danes AI omreževanja sploh ne zaznavamo kot grožnjo, ampak se nam zdi fino, fletno, uporabno, funny, …

Gurdjieff je dejal, da šele takrat, ko spoznamo, da smo v zaporu, … lahko začnemo načrtovati pobeg.
S pomočjo AI bo večina kar ostala v zaporu, s hvaležnostjo, da je na varnem in ima kaj za jest …
whisky
# 02.01.2018 ob 10:04
google je iskalnik(search engine) , google chrome pa brskalnik(web browser)

umetna inteligenca pa upam da bo prinesla več dobrega kot slabega, bo pa žal oboje
Whitetrasher
# 02.01.2018 ob 09:54
Bolj kot umetna intelegenca nam je nevarna naravna neumnost.
JohnSmith
# 02.01.2018 ob 10:19
Ne vem, kaj od omenjenega, je dejansko umetna inteligenca. Na koncu so to še vedno statistični modeli, ki najdejo nek vzorec in ta vzorec ni nujno pravilen, ker temelji na preteklih podatkih in je zato determinističen. Življenje in ljudje pa nismo deterministični, niti nočemo biti.

Umetna inteligenca je v preteklosti že večkrat naletela na ta zid determinizma, ki ne da omejuje moč umetne inteligence, ampak se postavlja vprašanje, če nekemu determinističnemu algoritmu sploh lahko rečemo inteligenca. A je to, da potem, ko desetkrat ne ogovoriš neke osebe na avtobusni postaji, ki ti je všeč in ti algoritem na podlagi tega vzorca predlaga da je tudi enajstič ne, inteligenca? Po moje ne in to je tudi največja nevarnost te trenutne navdušenosti nad umetno inteligenco - ukalupi naše obnašanje v determinističen vzorec.
presenečen
# 02.01.2018 ob 10:07
So odnosi in osebna sreča zaradi umetne intelegence kaj boljši kot pred 100 leti? Naši dedje, ki so se še pogovarjali in peli pod lipo pravijo da ne!

ZAMISLIMO SE..
SKEpsiS
# 02.01.2018 ob 11:02
Umetna inteligenca ni vsak kompleksnejši algoritem in velika procesorska moč. Pompozne izjave znanstvenikov bodo pripomogle k dodatnemu financiranju razvoja UI, vendar bo še vedno treba veliko delati na naravni inteligenci.
Luka Novak
# 02.01.2018 ob 08:04
Umetna inteligenca spreminja svet

Drži !

Ročno, obrtniško, izvirno, z lastno inteligenco in izkušnjami .. izdelano, ustvarjeno postaja/bo postalo dober biznis.
zzzblj
# 02.01.2018 ob 10:45
Umetna inteligenca je super zadeva, dokler se ne začne zlorabljati. Brez nje pač ne bo šlo, ker bo vse vezano na njo. Vsak predmet ali storitev je uporabna in nam lajša življenje. Prav tako se lahko vsak predmet ali storitev zlorablja v škodo drugim. Čisto plastičen primer: nože uporabljamo vsi, saj lahko z njimi režemo hrano, tekstil itd. Lahko pa z njimi tudi koga ubijemo. Jih bomo zato prepovedali in se jim odrekli. Najbrž ne. Avtomobil je prav tako uporaben izdelek. Z njim lahko pridemo od točke A do točke B. Lahko pa imamo z njim nezgodo in se ubijemo. Se bomo zaradi tega iz danes na jutri odrekli avtomobilom? Ne bi rekel. Žeblji in vijaki so super izum. Z njimi lahko sestavimo skupaj različne kose, da dobimo uporabno celoto. Lahko pa jih zmečemo v nahrbtnik z bombo in na podzemni ubijemo 100 ljudi.

Tako da ne bomo razpravljali o umetni inteligenci. Kot vsaka druga stvar nam bo olajšala življenje, zagotovo pa se bo uporabljala tudi v slabe namene. Razen če iz danes na jutri ukinemo internet. Ne vem pa, kako bomo potem preživeli. Brez interneta nimamo elektrike, hrane, vode, obleke, strehe nad glavo. Časi predjamskega človeka so minili, danes je svet zelo kompleksen in zapleten.
HOR
# 02.01.2018 ob 16:01
Izraz inteligenca v terminu "umetna inteligenca" zavaja, kajti v bistvu gre le za praktično uporabo matematike v in z različnimi uporabnimi napravami...
Nikolaj
# 02.01.2018 ob 22:54
Ali je človek leta 1817 vsaj približno lahko vedel kakšen bo svet leta 2017.
Ne.
Tudi danes ne moremo vedeti kakšen bo svet leta 2217.
mb128
# 02.01.2018 ob 10:17
Ja no vsake toliko časa se v človeški zgodovini zgodi prekretnica. In ni jih malo, ki se te prekretnice bojijo, zelo bojijo. Ampak česa se dejansko bojijo? Tehnologije?! Ne te se že ne rabijo bati! Bojijo se sočloveka, bojijo se kaj bo slednji s to tehnologijo naredil. Če se mene vpraša ima ta strah še kako veliko osnovo. Poglejte si samo našo zgodovino. Ta nam pove da je dosedaj (so)človek zlorabil še čisto vse!
Resnica123
# 02.01.2018 ob 09:58
Pa kaka umetna inteligenca? Vse kar clovek potrebuje za tehnoloski preboj so bit-konji (ja pa ja de).
animal_rationale
# 02.01.2018 ob 21:12
a ni to malo čudno, da če greš vprašat al pa pogledat, kaj o AI menijo glavni raziskovalci na MIT-ju in Googlu, bodo vsi na koncu rekli, da izraz umetna inteligenca ni sposobna mišljenja, vsaj ne takega kot smo ga sposobni ljudje. AI si je sposodila metaforo "inteligenca", kar pa seveda niti slučajno ne pomeni da je inteligentna. Tudi če malo bolj pobrskate/preberete raziskave boste ugotovili da AI še vedno deluje po principu logičnih operacij (algoritmov). Ljudje seveda ne razmišljamo (samo) logično - problem logike je ravno to, da vedno drži.
Natezajo vas, tudi z jezikom. Mislim da vam malo filozofije ne bi škodilo, ampak vi tako ali tako vse veste in ne rabite prebrat nobene knjige (no, mogoče kakšno Agatho Christie)
Meje mojega jezika so meje mojega sveta.
AKQJ10
# 02.01.2018 ob 16:58
Predlagam, da vprašate kakega filozofa kaj je inteligenca in kaj je umetnost.
planet1
# 02.01.2018 ob 10:44
Neverjetno koliko ljudi najprej pomisli na terminatorja.

Moja prva misel je kako zascititi umetno inteligenco, ko bo ta dejansko ustvarjena in ne govorim o nekih racunalniskih sistemih brez samozavedanja. Nevem tocno kaj je definicija umetne inteligence, se mi pa zdi da se to besedno zvezo zlorabja za napacne reci.

Tukaj se odpira cel kup eticnih vprasanj, ki pa se vse spregleda dokler bo ta umetna inteligenca delala za nas in nas ne bo ogrozala. Kaj bomo mi delali njej je pa nepomembno. Ce nam je vseeno za otroke ki svicajo po fabrikah, koga bo sele brigal kos kode.
usb-
# 04.01.2018 ob 18:13
Umetna inteligenca
Ta izraz je zlorablen.
Tu govorimo samo o zaključkih velike statične obdelava podatkov.
O kaki inteligenca, ki bi bila primerljiva z človeško ni sledu.
Vse ostalo pa so običani programi ki ji napiše programer.
Tu ne vidim nobene račulniške intelegence.
Program je dober kolikor je dober programer, ki ga napiše.
animal_rationale
# 02.01.2018 ob 23:56
na svetu so vojne, lakomnost, izkoriščanje, kar vse je posledica dejanj slabega človeka (in ne dejanj dobrega človeka).
in ne umen človek bo umetno inteligenco imenoval inteligentno (po svoji podobi)
Nikolaj
# 02.01.2018 ob 22:57
Na svetu so vojne, lakomnost, izkoriščanje, kar vse je posledica dejanj človeka.
In človek bo umetno inteligenco ustvaril po svoji podobi.
Homer.
# 02.01.2018 ob 13:14
Umetna inteligenca?
Smo še daleč....
Trenutno smo na nivoju dojenčka, ki komaj zaznava okolico.
Od tu, do zavedanja samega sebe pa bo preteklo še veliko vode
wta
# 06.01.2018 ob 20:00
Za tako nenatancni profil uporabnika je, oprosti, zadeva neuporabna.
Preberi si strokovno literaturo. Velikost zaslona, uporabnikove navade, geolokacija. Zadostni podatki, da Google ustvari profil. Na eni izmed ameriških univerz so dokazali, da je to res in da je velikost monitorja lahko kjučen podatek pri profiliranju ko ni na voljo bolj natančnih podatkov.

potem pa nadaljujejo s targetiranimi oglasi, ki so trenutno uporabni za nic drugega kot za sam google cashflow
Google ni humanitarna ustanova. Seveda se jim gre za denar. Targetirani oglasi? Ne hvala. Ravno za targetirane oglase zbirajo osebne podatke. Nekaterim se sploh ne sanja katere vse podatke ima Google o nas. Je Google plačal že kar nekaj kazni evropski uniji zaradi zbiranja podatkov.
matejagr
# 03.01.2018 ob 23:02
"profiliranje uporabnikov" na podlagi veliksti zaslona.

Za tako nenatancni profil uporabnika je, oprosti, zadeva neuporabna. Tako zelo neuporabna, da lahko sluzi zgolj statisticni prodaji same date. Ne se hecat :)
Kar se pa tice samega googla, pa osebno menim, da lahko za zacetek delajo na relevantnih zadetkih, ki so od 3 strani absolutno neuporabni, potem pa nadaljujejo s targetiranimi oglasi, ki so trenutno uporabni za nic drugega kot za sam google cashflow.
Skratka veliko hajpa z malo vsebine.
wta
# 03.01.2018 ob 17:16
Drzi samo pogojno. Torej zgolj ob predpogojih, ki jih mora uporabnik izpolniti. Pa pretiravate s tem ai hajpom.

Nimaš pojma. Že zdavnaj je bilo dokazano, da za profiliranje uporabnikov zadostujejo pogoji katerim zadostuje vsak, še tako previden uporabnik. Tudi če ne uporabljaš Google, Chrome, Android boš slej ko prej odprl stran, ki bo servirala Googlove oglase. Že sama velikost zaslona z nekaj ostalimi parametri zadostuje, da se ustvari profil uporabnika, kar je bilo dokazano leto ali dve nazaj.
babooon
# 03.01.2018 ob 12:39
Umetna inteligenca - orodje za popoln nadzor posameznika.
božo1
# 03.01.2018 ob 07:36
@Homer
Od tu, do zavedanja samega sebe pa bo preteklo še veliko vode

Ne vem, če te znam popolnoma razumeti, rekel pa bi le misel, da smo nekateri v primernih letih, ki se nas ne more dotakniti UI v njeni totalni obsesiji.
Ko spremljam mlajši ali zelo mladi rod, se mi zdi, da je nateklo že dovolj vode.
matejagr
# 03.01.2018 ob 00:24
Strani, ki nam jih pokaže, so izbrane na podlagi tega, kdo smo. Kajti Google to, kdo smo in kaj nas zanima, zelo dobro ve, poudarja Blaž Zupan

Drzi samo pogojno. Torej zgolj ob predpogojih, ki jih mora uporabnik izpolniti. Pa pretiravate s tem ai hajpom.
animal_rationale
# 02.01.2018 ob 20:53
https://www.youtube.com/watch?v=TAP0xk-c4mk
tocco
# 02.01.2018 ob 14:33
Nekateri pravijo, da so sladkarije ob blagajni v trgovini za cilje "personalne arhitekture" otrok, pa tudi odraslih malenkost proti temu. :)
vidim
# 02.01.2018 ob 13:09
Ja na netu delujejo samodejni iskalniki naprej določenih gesel in jih pošiljajo v obdelavo družbici, ki želi pokoriti svet.,.V glavnem gre za znane ljudi, ki jih mediji apriori ne omenjajo in imenujejo.
štajerc64
# 02.01.2018 ob 10:24
Umetna inteligenca bo uporabljena za mehko pokoritev sveta …

Upam da res, ker terminator varianta .......
tyhobrahe
# 02.01.2018 ob 07:02
V temeljih kaj drugega spreminja svet. Bi znal kdo kaj o tem povedati. "Naravna inteligenca" bo morda ta nekoč v bodočnosti spremenila temelje. Nad napredkom znanosti zadnjih 150 let sem globoko razočaran in vidno pretresen, ne morem pa mimo dejstva, da trenutno imamo to kar imamo na razpolago, morda pa bo jutri bolje. Kajti tako je danes. Vsak dan eno in isto na prvi pogled, torej v Svetu nič novega. Dreves počasi zmanjkuje ;primarnih proizvajalcev kisika. Potrošniki kisika pa potrebujejo vedno več in več. Glavni potrošniki so letalski promet. Se bo kdo od vpletenih in odgovornih zbudil preden zgubimo atmosfero. Torej temelje lahko spremeni le prava znanost, ne pa taka kot jo imamo danes. Ko svečka ugasne, ugasne vsem, nisem pesimist ampak 22 stoletje je pod velikim vprašajem in to zgolj in le zaradi "pravljične in nerazumne " , ki je na tapeti že od pojava univerz.
HOR
# 02.01.2018 ob 19:16
Umetna inteligenca je...
LINK ali copy-paste v iskalnik
www.cio.com/article/3236030/machine-learning/artificial-intelligence-is-about-machine-reasoning-or-when-machine-learning-is-just-a-fancy-plugin.html
HOR
# 02.01.2018 ob 15:49
Izključno naravna inteligenca spreminja svet...!
kromo-som
# 02.01.2018 ob 09:14
Članek je napisan kot da imamo vse pod nadzorom, UI pa je nevarna zgolj zato, ker zbira podatke o nas. Žal ni le to ni res. Nihče točno ne ve, kaj se bo rodilo iz UI. Facebook je razvijal program za pogajanja, pri čemer sta dva računalnika komunicirala med sabo. Poskus so morali ustaviti, ker sta računalnika razvila svoj skriti jezik, ki ga ljudje niso več razumeli. Google je razvil program UI, ki je sam razvil svojega otroka: izboljšan program. Zelo verjetno bo ta program ustvaril spet novega otroka itn. To pa se bo dogajalo strahovito hitro. Nekateri strokovnjaki opozarjajo, da UI že ušla izpod nadzora in da poti nazaj ni.
Mnogi strokovnjaki opozarjajo, da bo UI prej ali slej prekosila človeka, na neki točki pa bo prevzela nadzor in komando nad njim. Nek raziskovalec UI je rekel, da so v naši glavi samo nevroni, ki ustvarjajo inteligenco in zavest. To se bo prej ali slej zgodilo tudi v umetnih možganih. S tem, da bo UI neznansko hitrejša in pametnejša od človeka.
Do Brasil
# 02.01.2018 ob 07:42
Tegale nas je strah:
Future weapon used by intelligence(Mini Drone)
simonc27
# 03.01.2018 ob 11:30
Umetna inteligenca bo zadnja tehnologija, ki jo je izumil človek.
Daj preberite rajši kakšne blodnje imajo transhumanisti.
mataj-finance
# 02.01.2018 ob 10:49
Velika večina samoučljivih sistemov temelji na umetnih nevronskih mrežah ("deep learning"). Umetne nevronske mreže oponašajo to, kar trenutno vemo o naravnih. To pomeni, da so sposobne vsega, samo inteligence ne: umetna neumnost, umetna zloba, umetni predsodki, predvsem pa umetno praznoverje.

Logično razmišljanje ni prirojeno. Treba se ga je naučiti.
wta
# 02.01.2018 ob 20:15
Amerikanci so že lani v nekaterih mestih dopustili AI, da poleg policajev odloča o tem, kdo je sumljiv in kdo ne. Izidi so bili seveda katastrofalni.

Neumnost. Umetna inteligenca je bolj zanesljiva in natančna od človeka. AI lahko sam najde vzorce, ki jih človek zelo težko. Človek ne more primerjati 10 000 datotek in med njimi iskati podobnosti. Računalnik to naredi preden človek pomežikne. Če ne veš kako strojno učenje deluje bodi raje tiho. Umetna inteligenca ne odloča na podlagi čustev ampak na podlagi dejstev. Gre za močno objektivno orodje. IBM je razvil algoritem ki zna natančno postaviti diagnozo bolnika.
eMZe
# 02.01.2018 ob 12:06
Umetna inteligenca je od leta 2015 dalje naredila (no, mi z njo, ne ona sama) ogromen napredek. Ne vem, če je to sicer napredek za človeštvo, napredek v samoobsebnem (absolutnem) smislu pa je.
Ker so ljudje nagnjeni k temu, da iz vsega dobrega ali neškodljivega naredijo iztrebke, težave, zlo in orožje, bo to najverjetnejša raba umetne inteligence.
Česa se torej zares bojimo:
(a) Umetna inteligenca sprejema odločitve na podlagi naših pravil igre, vendar zunaj našega dojemanja vzrok-posledica.
(b) Ljudje bodo sprejemali odločitve umetne inteligence v oceni kriminalcev, v zdravstveni diagnostiki, v oceni kreditne sposobnosti, v gospodarskih in vojnih napovedih ...
(c) Nihče ne bo znal preveriti, ali je AI pravilno konfigurirana (pravila, vhodni podatki, dopustne vrednosti ...).

V gonji za dobičkom bo združitev (a), (b) in (c) prinesla neslutene katastrofe.

Aja, prihodnjik zgoraj je odveč. Amerikanci so že lani v nekaterih mestih dopustili AI, da poleg policajev odloča o tem, kdo je sumljiv in kdo ne. Izidi so bili seveda katastrofalni.
severnik
# 02.01.2018 ob 08:41
Google je iskalnik, ne brskalnik.

Kdor je dal minus, nima pojma oz sklepa, da z googlom brskamo kot npr na podstrešju. Gre za napačno razmišljanje.

Osebno me je pa strah umetne inteligence, ker je pač to zadeva, ki bo nad človekom. Sami sebi ustvarjamo dodatneg "sovražnika'.
Kazalo