Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Larry Tesler je s svojimi izumi poskrbel, da so osebni računalniki postali primernejši za vsakdanjo uporabo, poročanje britanskega BBC-ja povzema Slovenska tiskovna agencija.

Rodil se je v Bronxu v New Yorku leta 1945, študiral pa na univerzi Stanford v Kaliforniji. Po študiju se je osredinil na oblikovanje uporabniških vmesnikov, v okviru česar je želel narediti računalnike do uporabnikov prijaznejše.

Med drugim je delal za tehnološko podjetje Xerox, ki se mu je poklonilo v tvitu v sredo. "Vaš delovni dan je lažji zaradi njegovih revolucionarnih idej," so zapisali.

K sodelovanju je Teslerja pozneje povabil tudi ustanovitelj tehnološkega velikana Apple Steve Jobs, nekaj časa je delal tudi za Amazon in Yahoo.

Najbolj znani izum, ukaze izreži, kopiraj in prilepi, naj bi Tesler utemeljil na stari metodi urejanja, ko so ljudje fizično izrezali dele natisnjenega besedila in ga prilepili drugam. Ukaze so prvič uporabili pri programski opremi Appla na računalniku Lisa leta 1983 in originalnem Macintoshu, ki so ga izdali leto pozneje, še piše STA.