V svoji karieri je raketoplan med drugim v vesolje ponesel teleskop Hubble in prvega ruskega kozmonavta na ameriškem vesoljskem plovilu. Foto: EPA
V svoji karieri je raketoplan med drugim v vesolje ponesel teleskop Hubble in prvega ruskega kozmonavta na ameriškem vesoljskem plovilu. Foto: EPA
John Glenn
Z raketoplanom Discovery se je v vesolje podal tudi astronavt iz programa Mercury John Glenn. Foto: EPA

V muzeju so Discovery postavili zraven raketoplana Enterprise, ki je bil uporabljen le za testne polete, zdaj pa ga bodo 23. aprila iz Smithsoniana prepeljali v New York, kjer bo del stalne zbirke muzeja letalonosilke Intrepid. Upravitelj ameriške vesoljske agencije Nasa Charles Bolden je na slovesnosti v Smithsonianu dejal, da so ponosni na dediščino raketoplanov in jo bodo zdaj z veseljem delili s širšo javnostjo.

V vesolje je prvič poletel leta 1984
Discovery je v sredo prispel na letališče Dulles iz Cape Canaverala na Floridi na hrbtu predelanega letala boeing 747. Discovery je prvič poletel v vesolje leta 1984, od takrat pa je opravil 38 misij, kar je največ od vseh raketoplanov. Svojo zadnjo odpravo je imel marca lani.

V svoji karieri je raketoplan v vesolje ponesel teleskop Hubble in prvega ruskega kozmonavta na ameriškem vesoljskem plovilu. Z njim se je v vesolje podal tudi astronavt iz programa Mercury John Glenn, 9. decembra 2006 pa je z njim prvič poletela v vesolje ameriška astronavtka slovensko-indijskega rodu Sunita Williams.

Nasin izziv: pot astronavtov na asteroid in na Mars
Od flote raketoplanov, ki so leteli v vesolje, sta ostala še Atlantis, ki je julija lani kot zadnji od raketoplanov končal svojo odpravo, in Endeavour. Atlantis bo ostal v Kennedyjevem centru na Floridi, Endeavour pa bodo jeseni prepeljali v muzej v Los Angelesu. Leta 1986 je bil v nesreči uničen raketoplan Challenger, leta 2003 pa še Columbia.

Nalogo tovornih vozil za oskrbovanje Mednarodne vesoljske postaje (ISS) bodo kmalu prevzela zasebna podjetja. Prvi tovorni polet bo predvidoma 30. aprila opravilo podjetje Space Exploration Technologies. Astronavti se bodo do MVP-ja še nekaj let vozili z ruskimi raketami Sojuz.

Nasa se zdaj osredotoča na druge izzive, kot je pot astronavtov na asteroid do leta 2025 in pot človeka na Mars po letu 2030.