Raba interneta zahteva precej previdnosti. Foto: EPA
Raba interneta zahteva precej previdnosti. Foto: EPA

Najpogosteje so o virusih poročali bolgarski uporabniki medmrežja, saj se jih je okužilo kar 58 odstotkov. Visok odstotek računalniških virusov imajo še uporabniki na Malti, 50 odstotkov, in Slovaškem, 47 odstotkov. Najmanj tovrstnih težav pa so imeli uporabniki v Avstriji (le 14 odstotkov), na Irskem, Finskem in v Nemčiji.

Kar 84 odstotkov posameznikov v EU-ju uporablja protivirusne programe.

Trije odstotki ob denar zaradi spletnega kriminala
Štirje odstotki uporabnikov medmrežja so bili lani žrtve zlorab osebnih podatkov. Nekoliko višji je odstotek v Bolgariji, Španiji, Italiji in na Nizozemskem. Trije odstotki uporabnikov so bili zaradi spletnega kriminala ob denar.

Slovenski starši med budnejšimi
Uporabniki medmrežja, ki živijo z otroki, večinoma ne nadzirajo spletnih vsebin, ki jih uporabljajo otroci, je še pokazala raziskava, saj je bilo takih uporabnikov le 14 odstotkov. Slovenci smo na tem področju bolj ozaveščeni, saj ima nadzor 25 odstotkov staršev.

Pet odstotkov uporabnikov spleta je ob tem poročalo, da so imeli njihovi otroci dostop do neprimernih vsebin ali so se celo srečali s potencialno nevarnimi osebami na spletu. Največ takih primerov so odkrili v Italiji in Latviji.