Znanstveniki si želijo, da bi zdajšnje delovanje pospeševalnika podaljšali do konca leta 2012. Zdaj je namreč predvideno, da bi ga za eno leto zaustavili februarja 2012. Foto: EPA
Znanstveniki si želijo, da bi zdajšnje delovanje pospeševalnika podaljšali do konca leta 2012. Zdaj je namreč predvideno, da bi ga za eno leto zaustavili februarja 2012. Foto: EPA
Pospeševalnik
Pospeševalčnik je začel delovati septembra leta 2008, a so ga zaradi tehnične okvare morali že po nekaj dneh ugasiniti. Foto: EPA

Dokončno se bodo o podaljšanju odločili januarja prihodnje leto, pozitivna odločitev pa bi lahko vodila do zgodnejšega odkritja Higgsovega delca oziroma bozona, ki bi pojasnil, zakaj imajo stvari maso.

"Odpira se možnost za nova odkritja. Želimo si zagotoviti, da bi odkrivanje novih informacij, ki smo mu priča zadnjih nekaj mesecev, ohranili," je povedal generalni direktor Cerna Rolf Heuer, ki je pristojen za nadzor eksperimentov v velikem hadronskem trkalniku (LHC - Large Hadron Collider).

"V letošnjem letu nam je uspelo potrditi vse, kar smo do zdaj mislili, da vemo o vesolju, zdaj pa se selimo na novo področje," pa je pojasnil Heuerjev namestnik, direktor raziskovanja Sergio Bertolucci. "Iščemo neznano o znanem, pa tudi dokaze, o katerih nismo niti razmišljali."

Pospeševalnik na zimskem počitku
Heuer in Bertolucci sta načrte in želje predstavila ob začetku zimskega ugašanja pospeševalnika. Spet ga bodo zagnali februarja prihodnje leto. Znanstveniki so na isti novinarski konferenci podrobneje predstavili tudi nadvse zanimivo odkritje. Prvič jim je namreč uspelo zaznati dejavnost dveh osnovnih delcev v kvarkgluonski plazmi. Pojav so poimenovali "jet quenching" (kar bi v slovenščino lahko prevedli kot ohladitev curka) in bi lahko pomagal odgovoriti na vprašanje, kako se je snov razvila v zvezde, planete in navsezadnje tudi življenje na Zemlji.

Aktivnosti so zaznali le nekaj dni po trku ionov, ki so v pospeševalniku proizvedli temperature, do 500.000-krat višje kot v središču Sonca. Mini veliki poki so bili še močnejši kot trki vodikovih protonov, ki so jih povzročali v prvih sedmih mesecih delovanja LHC-ja. Znanstveniki so s trkanjem vodikovih protonov znanstveni skupnosti povrnili zaupanje v Standardni model, skupek teorij, ki govorijo o zdajšnjem razumevanju osnovnih delcev in sil, ki delujejo nanje.

Želijo si povečati energijo na 8 TeV
Po dveh mesecih "počitka" bodo Cernovi znanstveniki znova začeli trkati delce pri do sedmih teraelektronvoltih. Prvotno je bilo predvideno, da bodo trke pri takšni energiji izvajali do konca prihodnjega leta, potem pa bi trkalnik za eno leto ugasnili in ga pripravili na trke s še enkrat večjo energijo.

A je zdaj Cernov upravni svet, ki ga sestavljajo predstavniki iz dvajsetih držav potrdil zvišanje energije na 8 TeV do konca leta 2012, kar bo še povečalo možnost zaznave Higgsovega bozona v bližnji prihodnosti. Heuer je dejal, da LHC deluje zelo dobro in nad njihovimi pričakovanji, zato se sprašuje, zakaj ne bi brez dodatnega tveganja povečali energije. Podaljšanje delovanja do konca leta 2012 bi pomenilo, da bi pospeševalnik ugasnili leta 2013 in ga ponovno zagnali pri 14 TeV leta 2014.