Blackberryji predstavljajo grožnjo nacionalni varnosti, so prepričani v Združenih arabskih emiratih. Foto: EPA
Blackberryji predstavljajo grožnjo nacionalni varnosti, so prepričani v Združenih arabskih emiratih. Foto: EPA

Z 11. oktobrom bo v Združenih arabskih emiratih s prenosnih telefonov znamke blackberry prepovedano pošiljati sporočila in elektronsko pošto ter brskati po svetovnem spletu. Ukrep bo veljal tako za tamkajšnje prebivalce kot tudi turiste in poslovneže, ki uporabljajo pametne telefone te znamke, so sporočilo državnega telekomunikacijskega urejevalca povzele svetovne tiskovne agencije.

Telekomunikacijski urejevalec namreč navaja, da so podatki s teh telefonov "nemudoma poslani v tujino, kjer jih obdeluje tuja, komercialna organizacija". To pa po mnenju oblasti ZAE-ja "predstavlja tveganje za sodno, socialno in nacionalno varnost" države.

V Združenih arabskih emiratih pojasnjujejo, da bo delovanje preostalih pametnih prenosnih telefonov, ki prav tako omogočajo pošiljanje sporočil in brskanje po spletu, še naprej nemoteno. Blackberryji so namreč edini telefoni v državi, ki lahko samodejno pošiljajo podatke na strežnike v tujino. Prepoved storitev Blackberry Messenger, Blackberry E-mail in Blackberry Web-browsing pa bo veljala, "dokler ne bo razvita in uveljavljena sprejemljiva rešitev".

V podjetju Research in Motion (RIM), ki proizvaja blackberryje, se na odločitev urejevalca še niso odzvali. Mobilni operater Etisalat, ki v Združenih arabskih emiratih zagotavlja storitve na telefonih znamke Blackberry, pa je obljubil uporabnikom teh telefonov skorajšnjo ponudbo vrste alternativnih mobilnih proizvodov in storitev. "Alternativne rešitve" uporabnikom blackberryjev obljublja tudi drugi operater, Du.