Letošnji Cebit je odprl Arnold Schwarzenegger. Foto: EPA
Letošnji Cebit je odprl Arnold Schwarzenegger. Foto: EPA

Prireditev sta odprla nemška kanclerka Angela Merkel in guverner ameriške zvezne države Kalifornija Arnold Schwarzenegger. Na sejmu, ki bo za obiskovalce odprt od torka do 8. marca, pa naj bi se po navedbah organizatorja, družbe Deutsche Messe, na 200.000 kvadratnih metrih razstavnih površin predstavilo okoli 4.300 razstavljavcev iz 70 držav.

Letos na sejem povabili Kalifornijo
Sejem kot partnersko državo letos gosti ameriško zvezno državo Kalifornijo, zibelko osebnega računalništva, glavni temi sejma pa bosta spletna skupnost in do okolja prijazna tehnologija. Organizator si želi z izbiro spletne skupnosti kot glavne teme poudariti, da internet kot še noben medij do zdaj posega v vse pore našega življenja in spreminja pravila poslovanja, izobraževanja in delovanja državne uprave. Tovrstna družba ima zato vse večjo potrebo po neprekinjeni povezavi s spletom.

V tem duhu bodo letos med najbolj "vročimi" proizvodi na CeBIT-u mini prenosni računalniki oziroma tako imenovani netbooki, ki s svojo lahkostjo in majhnostjo, povezavo s spletom prek mobilnih omrežij in tudi z vzdržljivostjo baterij v zadnjem letu zaznavajo veliko rast prodaje. Na ogled bodo tudi zmogljivi daljinski upravljalniki s tipkovnico, ki uporabniku omogočajo, da za delo s spletom uporablja kar domačo televizijo. Poleg tega bodo ob podnebnih spremembah tako kot lani v ospredju do okolja prijazne tehnologije, ki so energijsko manj potratne.

Na sejmu tudi Slovenija
Slovenijo bodo na sejmu, sodeč po podatkih s spletne strani sejma, letos zastopala podjetja Iskratel, Tipro Keyboards, Le-Tehnika, Gama System, Globtel in XLAB, ki je letos prisotno z linijo izdelkov ISL Online, ki se trži po vsem svetu..

C. R.