Preglov raziskovalni center je stal 15 milijonov evrov, od tega je oprema stala sedem milijonov. Foto: BoBo
Preglov raziskovalni center je stal 15 milijonov evrov, od tega je oprema stala sedem milijonov. Foto: BoBo
Evropskega komisarja Janeza Potočnika (na levi) veseli, da se, kot je dejal, tudi v Sloveniji razvija področje znanosti in raziskav. Janko Jamnik, vodja projekta Preglovega raziskovalnega centra, meni, da bi moral biti tak dogodek, kot je bil današnji, nekaj normalnega. Foto: BoBo
Bo supermikroskop privabil nove raziskovalce?

Center, ki ima najnovejši transmisijski elektronski mikroskop s kemijsko analizo, je "dokaz, da pogumne odločitve lahko naredijo in morajo narediti prihodnost, in odločitev o gradnji Preglovega centra je bila pogumna odločitev", je poudaril evropski komisar za okolje Janez Potočnik, ki se je udeležil odprtja.

Center je zgrajen v skladu s smernicami energetske učinkovitosti, projekt pa je trajal tri leta in pol. Gradnja je trajala približno eno leto, stala pa je 8,2 milijona evrov, od tega je bilo šest milijonov evropskih sredstev. Center ima tudi najsodobnejšo opremo v skupni vrednosti sedem milijonov evrov. Med drugim je opremljen z najnovejšim transmisijskim elektronskim mikroskopom s kemijsko analizo, ki je po besedah direktorja Kemijskega inštituta in vodje projekta Preglovega raziskovalnega centra Janka Jamnika najdražji del opreme, ki je bil kdaj koli kupljen v Sloveniji. V centru bo delovalo 80 raziskovalk in raziskovalcev.

"Ni časa za počitek"
"Tak dogodek, kot je današnji, bi moral biti nekaj normalnega, kajti samo na ta način bomo držali korak s svetom. Na dobri poti smo, a ni časa za počitek," je dejal Jamnik. Potočnik pa je poudaril večjo vlogo znanosti pri večanju konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. "Učinkovito ravnanje z viri in preusmeritev z današnjega linearnega modela gospodarstva na krožno gospodarstvo, kjer je odpadek enega industrijskega sektorja surovina drugega, je nujna in neizogibna. Vzpostaviti moramo trajnostno naravnano industrijo, ki bo uspešno delovala še mnogo let," je poudaril komisar Potočnik, ki je v govoru še izpostavil, da je Evropska komisija v proračunu za obdobje 2014-2020 predlagala bistveno okrepitev sredstev za raziskave in inovacije v novem programu Obzorje 2020 z namenom krepitve položaja Evrope kot gonilne sile znanosti in ustvarjalnosti.

Kemijski inštitut je ob odprtju podelil tudi Preglovo nagrado za izjemne dosežke, ki jo je letos prejel Gregor Anderluh, vodja laboratorija za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo za Kemijskem inštitutu. Anderluh velja za enega najprodornejših znanstvenikov na področjih biokemije in molekularne biologije na svetu.

Bo supermikroskop privabil nove raziskovalce?