Iravadijski delfini izginjajo vse hitreje. Foto: EPA
Iravadijski delfini izginjajo vse hitreje. Foto: EPA

Kot so sporočili iz organizacije The World Wide Fund For Nature, so med preučevanjem ekosistema reke Mekong, ki teče skozi Kitajsko, Laso, Kambodžo, Tajsko in Vietnam, zasledili le med 64 in 76 t. i. iravadijskih sladkovodnih delfinov.

Vzrok za pogin skoraj 90 primerkov te vrste od leta 2003 je vse hujše onesnaževanje reke in njenih pritokov, je za BBC razložil predstavnik organizacije in veterinar Verne Dove. Med poginulimi kiti je več 60 odstotkov mlajših od dveh tednov.

Kot je še razložil veterinar, je nekropsija pokazala, da so bili mladiči okuženi z bakterijsko boleznijo, ki zanje sicer ne bi bila smrtna. Če ne bi imeli tolikšnih težav z imunsko odpornostjo, ki je posledica že omenjene hude onesnaženosti.

Poleg skrb vzbujajočega stanja te izjemno redke živalske vrste, pa strokovnjake za okolje skrbi tudi za zdravje ljudi, ki živijo ob reki in ki za hrano lovijo ribe in pijejo vodo iz Mekonga. Tako ribe kot delfini in voda so namreč onesnaženi z visoko vsebnostjo živega srebra, še razlaga Dove.

T. K. B.