Zemlji podobnih planetov je morda veliko več, kot smo si mislili. Foto: EPA
Zemlji podobnih planetov je morda veliko več, kot smo si mislili. Foto: EPA

Astronomi Evropskega južnega observatorija (ESO) ugotavljajo, da je v pasu Rimske ceste, kjer bi potencialno lahko obstajalo življenje, na desetine milijard skalnatih planetov, piše Cnet. Študija razkriva, da je v naši "soseski" (približno 30 svetlobnih let daleč oz. 30 x 10^12 kilometrov) okoli 100 "super Zemelj" oz. planetov, ki imajo od dva- do desetkrat večjo maso kot Zemlja.
S pomočjo spektrografa in ogromnega teleskopa v Čilu lahko astronomi med drugim izmerijo rahla odstopanja v valovni dolžini svetlobe zvezde, ko jo prečka nek objekt. Pojav, imenovan rdeči premik, namreč povzroči, da se svetloba premakne proti daljšim valovnim dolžinam (rdeči barvi), ko se planeti oddaljujejo od opazovalcev, in proti krajšim, oz. modri barvi, ko se jim planeti približujejo.
To je tudi metoda, ki jo je v svoji študiji 102 rdečih pritlikavk uporabil ESO. Ugotovili so, da okoli 40 odstotkov opazovanih rdečih pritlikavk krožijo super Zemlje, ki imajo tirnico v pasu, kjer lahko na površju planetov obstaja voda. Rdečih pritlikavk je v naši galaksiji okoli 160 milijard.
ESO-vi astronomi se bodo zdaj osredotočili na specifične zvezdne sisteme, kjer si obetajo podrobnejše podatke, vključno z atmosferskimi podatki Zemlji podobnih planetov.