Zadnja znana populacija mamutov je živela na osamljenem področju Rusije pred 5.000 leti. Foto:
Zadnja znana populacija mamutov je živela na osamljenem področju Rusije pred 5.000 leti. Foto:

Mladička je bila stara 6 mesecev in predvidevajo, da je poginila pred 10 tisoč leti. Živela je na koncu zadnje ledene dobe, ko so velike zveri in sesalci drug za drugim izginjali z Zemlje. Njen rilec in oči so nedotaknjeni, na njenem telesu so še vedno dlake. Velika je bila 130 centimetrov in težka 50 kilogramov, manjka ji le rep, ki je bil najverjetneje odgriznjen.

Znanstveniki so najdbo zaradi izjemno dobre ohranjenosti že razglasili za najbolj dragoceno odkritje. Raziskovalci namreč na sploh zelo redko najdejo ostanke mladičkov. Upajo, da bodo iz ostankov celic lahko dobili dovoljšen zapis DNA, ki bi pomagal pri poskusu ponovne oživitve potomca mamutov. Zmrznjene ostanke bodo poslali na preiskave na Japonsko.

Mamuti so izumrli člani družine slonov, njihova značilnost so dolgi ukrivljeni okli in koža, poraščena z dolgimi dlakami. Kaj je bil vzrok za njihovo izumrtje, še vedno ni popolnoma pojasnjeno, znanstveniki pa domnevajo, da bi bila krivca lahko bila pretiran lov in podnebne spremembe.