Pozor, oči je treba zaščititi! Foto: Reuters
Pozor, oči je treba zaščititi! Foto: Reuters
Mrk
Naslednji delni mrk bo viden leta 2015. Foto: Reuters

Mrk se bo začel okoli 8. ure zjutraj, ko bo Sonce komaj vzhajalo, zato začetka ne bo mogoče opazovati. Vrhunec mrka bo v osrednji Sloveniji nastopil okoli 9.18, Lunina ploskev pa bo zakrivala približno 67 odstotkov Sonca. Okoli 10.46 se bosta Luna in Sonce spet "razšla" in mrka bo konec. Naslednji delni mrk bomo imeli spet priložnost opazovati šele leta 2015.

Sonce bo v času mrka na jugovzhodni strani neba, zato bo za opazovanje treba izbrati lokacijo s čim bolj odprtim jugovzhodnim horizontom. Mrk bo sicer viden v velikem delu Evrope. Najlepše bo viden na Finskem in Švedskem.

JAVNO OPAZOVANJE MRKA V MARIBORU

Astronomsko društvo Orion bo v sodelovanju z oddelkom za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru 4. januarja na ploščadi pred Filozofsko fakulteto organiziralo javno opazovanje Sončevega mrka. Na opazovanju si bo mogoče mrk ogledati skozi različne teleskope, ki bodo vsi opremljeni z varnimi mylar filtri, ob opazovanjih pa bo potekala tudi strokovna razlaga.

Animacijo delnega Sončevega mrka, kot ga bomo videli v Sloveniji, pa si lahko ogledate tukaj.

Pozor, oči je treba zaščititi
Vsi, ki boste opazovali mrk, bodite previdni, saj je treba oči pri tem ustrezno zaščititi, denimo s posebnimi očali za gledanje mrkov ali z varilskim steklom. Ti pripomočki so namreč opremljeni s filtrom, ki zadržuje infrardečo svetlobo, saj navadno steklo infrardečih žarkov ne ustavi. Prav tako mrka ne smemo opazovati s sončnimi očali, steklom, ožganim od saj, in podobnim.

Tudi s prostim očesom sonca ne smemo opazovati, še manj je to priporočljivo z daljnogledom ali teleskopom brez ustreznega filtra, kar bi pomenilo takojšnjo slepoto. Pri vseh drugih manj primernih "zaščitnih" sredstvih pa lahko računamo vsaj s trajno poškodbo oči.

Sončev mrk je pojav zatemnitve Sonca, ki nastane, ko se Luna znajde med Soncem in Zemljo.