Izstrelitev je tokrat potekala brez težav. Foto: Reuters
Izstrelitev je tokrat potekala brez težav. Foto: Reuters
Galileo poletel

To je prvič, da bil Sojuz izstreljen zunaj meja nekdanje Sovjetske zveze (tradicionalni izstrelišči sta Plesecka na severu Rusije ali Bajkonurja v Kazahstanu) in vrhunec več kot desetletnega načrtovanja.
Četrtkovo izstrelitev so morali preložiti, potem ko so odkrili tehnično napako med dolivanjem goriva v raketo.
Zdaj je izstrelitev, ki se je zgodila ob 12.30 po srednjeevropskem času, potekala normalno.

Z Galileom želi EU konkurirati prevladujočemu ameriškemu navigacijskemu sistemu GPS ter ruskemu Glonasu in kitajskemu Compasu, ki pa sta še v razvoju. Galileo naj bi postal operativen proti koncu tega desetletja, ko ga bo skupaj sestavljalo 30 satelitov, od tega 27 operativnih in trije rezervni. Prve storitve naj bi bile mogoče že leta 2014.

Leta zastojev
Do izstrelitve prihaja po letih zastojev in proračunskih pričkanj okoli Galilea, pa tudi po skoraj desetletju razprav, odkar sta se Francija in Rusija leta 2003 dogovorili o sodelovanju.

Izstrelitev je zgodovinskega pomena za Evropsko unijo, ki bo tako korak bližje vzpostavitvi lastnega satelitskega navigacijskega sistema, po drugi strani pa je to začetek evropsko-ruskega sodelovanja pri poletih v vesolje.
Slovenska poslanka v Evropskem parlamentu dr. Romana Jordan Cizelj je ob tem dogodku dejala, da gre za "spodbudno novico, ki naj služi kot navdih v sicer precej pesimističnem evropskem prostoru."

Galileo poletel