Garriott na svoji vesoljski odpravo. Foto: Reuters
Garriott na svoji vesoljski odpravo. Foto: Reuters
Sojuz pri čakanju na izstrelitev. Foto: Reuters

Na njem je poleg ameriškega in ruskega astronavta še ameriški milijonar Richard Garriott, ki bo kot šesti vesoljski turist obiskal Mednarodno vesoljsko postajo (ISS).

Raketo so izstrelili ob 9.01 po srednjeevropskem času, že deset minut pozneje pa je vstopila v načrtovano orbito. ISS bo dosegla predvidoma v torek dopoldne.

47-letni Garriott je za polet plačal 22 milijonov evrov, s tem pa si je izpolnil dolgoletno željo, da sledi očetu v vesolje. Njegov oče je namreč nekdanji ameriški astronavt Owen Garriott, ki je leta 1973 preživel v vesolju dva meseca in je bil danes tudi navzoč pri izstrelitvi v Bajkonurju.

Koristno tudi delo zasebnih potnikov?
Potovanje je Garriottu omogočila družba Space Adventures, ki je prvo zasebno potovanje v vesolje organizirala leta 2001. Pred odhodom je moral prestati več zdravniških pregledov in opraviti večmesečno usposabljanje, svoj obisk pa namerava izkoristiti tudi v znanstvene namene.

Na ISS naj bi namreč izvedel vrsto preizkusov, med drugim o vplivu potovanja po vesolju na imunski sistem ter o spalnih navadah astronavtov. "Rad bi dokazal, da lahko tudi zasebni potniki opravljajo koristno delo v vesolju," je dejal Garriott na novinarski konferenci pred izstrelitvijo.

Na desetdnevnem obisku ga bosta spremljala ruski kozmonavt Juri Lončakov in ameriški astronavt Michael Fincke, ki bosta zamenjala posadko na ISS, kjer bosta ostala več mesecev.