Več kot devet ura spanja pomeni večje tveganje za možgansko kap. A za zdaj še ni jasno ali je preveč spanja dejansko tudi vzrok za kap. Foto: Reuters
Več kot devet ura spanja pomeni večje tveganje za možgansko kap. A za zdaj še ni jasno ali je preveč spanja dejansko tudi vzrok za kap. Foto: Reuters

V raziskavi, pri kateri je sodelovalo 93.000 Američank, starih med 50 in 79 let, so sicer ugotovili, da je devet ali več ur na dan spalo le pet odstotkov žensk. A pri teh ženskah je bilo tveganje za možgansko kap kar od 60 do 70 odstotkov višje kot pri ženskah iste starosti, ki živijo v istem okolju, spijo pa največ sedem ur na dan.

Raziskovalci medicinskega kolidža Alberta Einsteina v New Yorku priznavajo, da za zdaj še ne vedo, zakaj je spanje pri starejših ženskah tako nevarno. "Glede na rezultate študije tudi ne moremo reči, da bi se nevarnost za ženske, ki sicer dolgo spijo, zmanjšala, če bi se zbujale prej," je v zborniku z naslovom Stroke (Kap), ki ga je izdalo ameriško združenje za bolezni srca, zapisala ena od raziskovalk Sylvia Wassertheil-Smoller in dodala: "Ne vemo niti tega ali gre za posledice spalne apnee, posledice nemirnega spanca ali pa gre za čisto nekaj drugega."

Rezultati se nanašajo le na starejše ženske in nikakor ne veljajo za moške ali mlajše ljudi, pri tem opozarjajo raziskovalci. Sicer pa le en odstotek žensk v menopavzi spi 10 ur ali več, štiri odstotke jih spi več kot devet ur, 23 odstotkov jih spi osem ur, največ, 38 odstotkov žensk, pa ima dovolj sedem ur spanja.