Sonda je uspešno poletela proti Veneri. Foto: ESA
Sonda je uspešno poletela proti Veneri. Foto: ESA
Venus Express
Sonda bo 500 dni krožila okoli Venere. Foto: ESA
Venera je Zemlji najbližji planet. Foto: EPA

Nadzorniki v nemškem mestu Darmstadt so potrdili, da je sonda kakih 90 minut po vzletu zapustila Zemljino orbito in odpotovala proti Veneri. Nekaj minut pozneje je na Zemljo poslala tudi prvi signal.

Venus Express bo proti Zemlji najbližjemu planetu predvidoma potoval 163 dni, nato pa se bo utiril v Venerino orbito in tam ostal 500 dni.

Glavna naloga sonde Evropske vesoljske agencije (ESA) bo preučevanje planetove atmosfere in pojava tople grede, ki je na Veneri zelo izrazita. Podatki bi znanstvenikom lahko pomagali pri preučevanju podnebnih sprememb na Zemlji.

Venera je Zemlji podobna precej manj, kot so sprva predvidevali. Povprečna temperatura na površju je 467 stopinj Celzija, pritisk pa 90-krat večji kot na Zemlji.

Se bo Venerina zgodba ponovila?
David Southwood, direktor znanstvenega oddelka pri ESA-ju, je pojasnil, da sta bila Zemlja in Venera nekoč zelo podobni in verjetno obe primerni za razvoj življenja. "Venera je imela katastrofalno rast temperature, kar je pomorilo vse morebitno življenje na planetu. Naša atmosfera je v krhkem ravnovesju, zato se lahko obrne v katero koli smer, in življenje, kot ga poznamo, bi lahko postalo nemogoče," je pojasnil Southwood.