Foto: AP
Foto: AP

Prvi mož Nase Bill Nelson je uspešno namestitev zrcala teleskopa označil za nov mejnik. Dve krili glavnega zrcala so uspešno odprli in sestavili skupaj, kot so načrtovali. Zdaj pa se bo začela petmesečna faza umerjanj in nastavitev, preden bodo lahko začeli dobivati prve slike vesolja.

Teleskop, ki so ga skupaj razvile vesoljske agencije ZDA, EU-ja in Kanade, bo odkrival najstarejše galaksije v vesolju. Astronomi si obetajo vpogled do 13,8 milijarde svetlobnih let daleč, kar pomeni, da bodo imeli vpogled v vesolje kmalu po nastanku. Znanstveniki pričakujejo, da bodo prve tovrstne posnetke dobili že poleti.

Poleg tega bo teleskop preučeval oddaljene planete v upanju, da morda odkrije takega, ki bi bil sposoben ohranjati življenje podobno kot na Zemlji.

Namestitev glavnega zrcala je sledila uspešni namestitvi velikega senčnika na začetku tedna. S senčnikom, ki je sestavljen iz petih plasti in je velik kot teniško igrišče, bo teleskop lažje zaznaval infrardeče signale iz oddaljenega vesolja.