Kanadčan s svojo puško. Foto: Youtube
Kanadčan s svojo puško. Foto: Youtube

V najnovejših na YouTube naloženih domačih videih tako prvič do zdaj vidimo Kanadčana po imenu Matthew, kako s svojo natisnjeno 3D 22-kalibrsko puško "The Grizzly" (Grizli) uspešno izstreli 14 strelov. Puško je poimenoval po tankih iz druge svetovne vojne, zgrajenih v Kanadi.
Prvi posnetek prikazuje anonimnega snovalca puške, kako pritrdi orožje na mizo s primežem, nato pa ustreli s pomočjo vrvice, pritrjene na petelina. Ob prvem testu se je cev sicer razklala na dva dela, a je kljub temu uspešno izstrelila naboj, tako da jo avtor posnetka v poznejšem videu samozavestno uporabi še ročno.
Trpežna ABS-plastika
"Grizli" je izdelan iz ABS-plastike (lahko dostopen material, ki je poceni, je pa zelo odporna) in je v primerjavi s sodobnim strelskim orožjem zelo primitiven: po vsakem strelu je treba tulec iz cevi ročno odstraniti.
Avtor natiskane puške je za The Verge povedal, da je v poznih 20. letih in da izdeluje orodje za gradbeno industrijo. "Za ta projekt me je navdahnil projekt Codyja Wilsona in Defence Distributed z njihovim spodnjim sprejemnikom polavtomatske puške AR-15 in 3D-pištole Liberator (Osvoboditelj)."

Potencialna anarhija
Ameriška vlada je maja zahtevala, da se načrti za Osvoboditelja, prvo natisnjeno 3D-pištolo na svetu, umaknejo s spleta, potem ko si je več kot 100.000 uporabnikov načrte preneslo s spleta.

Wilson, 25-letni študent prava na univerzi v Teksasu in samooklicani "kriptoanarhist", je za izdelavo in prodajo Osvoboditelja sicer pridobil dovoljenje Ameriškega urada za nadzor nad alkoholom, tobačnimi izdelki, orožjem in eksplozivi (ATF), a ne gre pričakovati, da bi drugi nadobudni 3D-strelci sledili njegovemu zgledu. Še posebej, ker je prav sam objavil načrte za Osvoboditelja.
K. S.