Raketa Delta s teleskopom Kepler na poti v vesolje. Foto: Reuters
Raketa Delta s teleskopom Kepler na poti v vesolje. Foto: Reuters

Sonda se je po izstrelitvi že uspešno utirila v orbito.

Teleskop Kepler je v vesolje poletel ob 22.49 po krajevnem času (4.49 po srednjeevropskem času). Od nosilne rakete Delta se je ločil 62 minut pozneje na višini več kot 721 kilometrov.

"Ta misija bo poskušala odgovoriti na vprašanje, ki je staro kot čas - ali so tam zunaj planeti, kot je naš?" je dejal predstavnik ameriške vesoljske agencije Ed Weiler. "To ni samo znanstvena misija, to je zgodovinska misija," je dodal.

Kepler bo opazoval isto točko v vesolju tri leta in pol, pri čemer bo zajel približno 100.000 zvezd okoli ozvedij Laboda in Lire v Rimski cesti.

600-milijonski projekt
To je prva Nasina misija iskanja Zemlji podobnih planetov, ki krožijo okoli sonc, podobnih našemu, so ravno prav oddaljeni od njih in imajo temperaturo, ki bi omogočala obstoj življenja. Teleskop bo iskal relativno majhne planete, ki niso ne prevroči ne premrzli, so trdni in imajo tekočo vodo - se pravi vse nujne pogoje za obstoj življenja, je pojasnil glavni raziskovalec pri projektu William Borucki.

Projekt bo Naso stal 600 milijonov dolarjev. Odkritja Keplerja bi lahko temeljito spremenila pogled človeštva, pravi direktor Nasinega oddelka za astrofiziko Jon Morse: "Popis planetov, ki ga bo naredil Kepler, bo zelo pomemben za razumevanje pogostosti planetov velikosti Zemlje v naši galaksiji in načrtovanje prihodnjih misij."

K. S.