Tako naj bi bil videti rover Opportunity na marsu (umetniška upodobitev). Foto: Nasa/Wikipedija
Tako naj bi bil videti rover Opportunity na marsu (umetniška upodobitev). Foto: Nasa/Wikipedija

Znanstveniki so izbrali 309 fotografij, ki so nastale ob koncu vsakegega dne potovanja, in jih združili v filmček, v katerem je mogoče spremljati napredek Opportunityja po raznolikem terenu rdečega planeta, na svoji spletni strani piše Nasa.

Od Victorie do Endeavourja
Cilj marsovskega "roverja" Opportunity je bila doseči krater Endeavor (za 21 kilometrov dolgo pot je potreboval skoraj tri leta), približevanje kraterju pa je na posnetkih jasno razvidno, saj se njegov rob z vsako sliko postaja večji in vidnejši. Pot vključuje tudi različne "ovinke", saj se je moral Opportunity izogibati vdolbinam in oviram na poti proti Endeavourju.

Video je opremljen tudi z zvokom, ki so ga znanstveniki dodali na podlagi meritev roverjevega merilca pospeševanja, ki jih je na Zemljo prav tako posredovalo vozilo. Nizko frekvenco so do tisočkrat pospešili (in jo tako naredil slišno), zvok pa predstavlja vibracije vozila med premikanjem na površju Marsa, je povedal Paolo Belluta iz Nase. "Ko je zvok glasnejši, se vozilo premika po kamnitem terenu, ko je mehkejši, vozi po pesku," je pojasnil.

Spirit obtičal v pesku
Opportunity
in njegov dvojček Spirit sta svojo uradno misijo končala že leta 2004 (na Marsu sta pristala v razmiku treh tednov januarja 2004), saj naj bi delovala le okoli 90 dni. A sta oba, tako Spirit kot Opportunity, presegla pričakovanja. Spirit je deloval več kot šest let in v tem času prevozil osem kilometrov, dokler ni maja 2009 obtičal v pesku in še nekaj časa deloval kot nepremična platforma. Sprit je sicer zbiral in analiziral vzorce kamnin in fotografiral površje, maja letos pa se je Nasa odločila, da stika z njim ne bo več poskušala vzpostaviti.

Opportunity je svoj namen presegel še bolj kot Spirit, saj deluje že 20-krat dlje od načrtovanega. Rover Opportunity poleg fotografiranja zbira vzorce prsti, prevozil pa je 50-krat daljšo razdaljo od načrtovane. Zdaj naj bi deloval v okolici kraterja Endeavour.

V naslednji Nasina misija na Mars bo na rdeči planet odpotoval rover naslednje generacije, Curiosity. Izstrelili naj bi ga še to jesen, pri Marsovem kraterju Gale pa naj bi pristal avgusta 2012.

Oglejte si: Video poti, ki jo je prevozil Opportunity, in fotografije, ki jih je vozilo posnelo že leta 2004.