Stratificirani depoziti materiala na južnem delu Atlantidine nižine. Foto: Esa/DLR/FU Berlin
Stratificirani depoziti materiala na južnem delu Atlantidine nižine. Foto: Esa/DLR/FU Berlin
Mars, Atlantidin kaos
Širše območje Terra Sirenum, del Marsovega višavja. Foto: Esa/DLR/FU Berlin
Mars, Terra Sirenum
Barvna topografija Terre Sirenum. Toplejše barve (bela, rdeča) prikazujejo višji teren, hladnejše (zelena, modra) nižji. Foto: Esa/DLR/FU Berlin

Animacija (spodaj) je nastala na podlagi meritev in posnetkov Esine sonde Mars Express in je pravzaprav računalniški model področja, so pojasnili na Deutsches Zentrum für Luft und Raumfahrt (DLR). Prikazuje izsek Marsove regije Terra Sirenum, ki leži na južni polobli. Imenuje se Atlantidin kaos in meri 170 krat 145 kilometrov.

Od daleč se zdi kot nižina, ki je bila nekoč v preteklosti pravi krater, do danes pa so njegovi robovi popolnoma erodirali. Po sredi prevladuje hribovito področje s stotinami ostrih vrhov in topovrhih hribov, katerih izvor je še nedoločen, pravijo na Evropski vesoljski agenciji (Esa). Lahko bi nastali kot posledica erozije nekoč ravne planote, mogoče pa je tudi, da je določeno vlogo v preteklosti odigrala podzemna voda (ali led) pod močnim pritiskom.

Namigi na mokro preteklost
Teren je poln kraterjev, nastalih v različnih zgodovinskih obdobjih. Najstarejši obsega kar celotno območje Atlantidine nižine (v kateri je Atlantidin kaos) in je več kot 200 kilometrov širok. Znanstveniki mislijo, da so bili nekateri izmed kraterjev nekoč vodna jezera. Še več, stoječa voda Atlantidine nižine naj bi bila nekoč del precej večjega morja (skupaj s sosednjimi nižinami). To naj bi bi imelo več kot milijon kvadratnih kilometrov površine, kar je približno polovica Sredozemskega morja.

Mars Express okoli rdečega planeta kroži že več kot desetletje; od leta 2003, ko je k njemu prispel skupaj s pristajalnikom Beagle 2. Operacijo so zaradi dobrega stanja sonde, ki se je nazadnje izkazala ob obletu kometa Siding Spring, podaljšali že šestkrat. Financiranje je tako zagotovljeno do konca leta 2016.

Video 1: Prelet regije Atlantidin kaos

Video 2: Regija Hydroatesov kaos za 3D-očala