Mladi slovenski inovatorji povabljeni v London

Zmagali so že na tekmovanju TS-startup v Sloveniji, zdaj pa so jih povabili v London - v Wayro, inkubator najboljših zamisli na svetu v informacijsko-komunikacijski tehnologiji. Tja so bili povabljeni kot eni izmed 17 najboljših v konkurenci 3.444 podjetij iz 32 držav, kar je vsekakor izjemen uspeh.

Trojica je skupaj ustanovila podjetje Avneta plus in razvila mobilno aplikacijo peekster. "Sama aplikacija je pravzaprav zelo preprosta. Gre predvsem za to, da bralec tiskanega časopisa ali neke revije s telefonom zajame članek, ki ga bere naša aplikacija. Ta mu članek pretvori v digitalno obliko in ga prikaže na telefonu ter opremi s številnimi dodatnimi funkcionalnostmi," opisuje 28-letni Tine Hamler, eden izmed treh diplomantov informatike.

Članek lahko delimo na socialnih omrežjih, najdemo podobne vsebine v drugih medijih, ali ga shranimo za poznejše branje. "Vidiš neki časopis na primer pri zdravniku v čakalnici, pa ga nimaš časa prebrati, si ga enostavno posnameš in shraniš za poznejše branje in ga v bistvu lahko prebereš doma na računalniku, čeprav ga nimaš s sabo," nadaljuje Hamler.

Povezujejo tiskani in digitalni svet. Razmišljajo globalno. Raziskali so angleški in ameriški trg, odkrili priložnost in namesto iskanja klasične službe so se lotili iskanja zmagovalnega algoritma. Zdaj pogumno zapuščajo svojo pisarno v Radljah ob Dravi in se za pol leta selijo v London. Podjetniški pospeševalnik Wayra jim tam ponuja prostore, dodatno izobraževanje in 60.000 evrov za razvoj aplikacije in prodor na trg.