Fotografija izbruha, ki jo je Nasin satelit posnel septembra letos. Foto: EPA
Fotografija izbruha, ki jo je Nasin satelit posnel septembra letos. Foto: EPA
Izbruh
Izbruh na Sončevi površini. Vidne so tudi Sončeve pege. Foto: EPA

Sonce je velikanska vrteča se krogla, sestavljena iz žarečih plinov, predvsem vodika in helija, v sledovih pa še kisika, ogljika in drugih elementov, piše v Wikipediji. Sončeva površina je podobna brbotajočemu kotlu žarečih plinov, občasno pa se od njegove povšine 'odlepijo' ognjeni Sončevi izbruhi.

Središče Sonca je sredica s temperaturo 15 milijonov stopinj Celzija, iz nje pa se skozi sevalno plast sprošča Sončeva energija. Ta skozi konvektivno plast Sonca doseže fotosfero, odkoder seva v Sončevo atmosfero.

Sonce 'živi' enajst let in nato 'začne znova'
Sonce 'živi' v Sončevem ciklu, od minimalne do maksimalne aktivnosti. Povprečna dolžina cikla znaša okoli 11 let, v katerih se aktivnost Sonca stopnjuje. Znanstveniki so zadnji "Sončev minimum" zaznali decembra leta 2008, kar pomeni, da zadnji Sončev cikel traja 12,6 leta, kar je najdaljši cikel v zadnjih 200 letih.

Znanstveniki so natančno opazovanje in popisovanje Sonca začeli leta 1755 in na osnovi teh podatkov izračunali, da cikel traja 10,7 leta. Od takrat se je tako odvilo že 24 Sončevih ciklov. V času "Sončevega minimuma" je Sonce manj aktivno, kar pomeni, da proizvaja manj peg in izbruhov.

Video: Izbruh, ki ga je Nasa posnela 6. decembra letos.