Spletni portal Videolectures je prejel nagrado Združenih narodov za najboljšo spletno znanstveno in tehnološko inovacijo. Foto: MMC RTV SLO
Spletni portal Videolectures je prejel nagrado Združenih narodov za najboljšo spletno znanstveno in tehnološko inovacijo. Foto: MMC RTV SLO
Slovenskim znanstvenikom nagrada Združenih narodov

Za portal so prejeli prestižno nagrado Združenih narodov za najboljšo spletno znanstveno in tehnološko inovacijo. Ekipa Centra za prenos znanja deluje pod okriljem Instituta "Jožef Stefan", šteje 50 mladih znanstvenikov, ki so v povprečju mlajši od 30 let. Zaradi nagrade se jim življenje ni bistveno spremenilo, izjemno je le to, da jih vse več želi objavljati na njihovem spletnem portalu.

Vodja centra Mitja Jermol je pojasnil, da so predavatelji začeli razumeti moč medija in da ne morejo več predavati starih stvari. Poleg tega pa se dogaja tudi, da kakovost vsebine določa javnost in ne več študentje, je dejal.

Ustvarili tudi program, ki ga uporablja New York Times
Center za prenos znanja je izdelal tudi edinstven računalniški program za analizo trga, ki ga že uporablja medijska hiša New York Times, po besedah znanstvenika Marka Grobelnika pa se zanj zanimajo tudi pri francoski tiskovni agenciji AFP, je za TV Slovenija poročal Erik Blatnik.

Njihovi izdelki so izboljšali tudi dolgo časa skrhan odnos med znanostjo in gospodarstvom. Znanstvenica Špela Stres tako pravi, da Slovenija v primerjavi s tujino še nekoliko zaostaja. Ker pa se vsako leto povečuje število pogodb, sklenjenih z industrijo, je po njenem mnenju za še večji uspeh potreben nekoliko bolj sistematičen pristop in vztrajnost. Njen kolega Blaž Fortuna dodaja, da je velikokrat sodelovanje med gospodarstvom in raziskovalno sfero lokalno omejeno. Če bi stvari gledali bolj globalno, pa bi po njegovem mnenju lahko dosegli mnogo večji uspeh.

"Potrebna uresničitev projektov, ki bodo Slovenijo postavili na znanstveni zemljevid sveta"
Mladi znanstveniki ob tem upajo, da bodo znanstvena, gospodarska in politična elita v Sloveniji v prihodnje sposobne podpreti in uresničiti projekte, ki bodo Slovenijo postavili na znanstveni zemljevid sveta. Jermol pravi, da to pomeni kompletno postavitev vse potrebne infrastrukture in organizacije, ki bi skrbela, da bi tuji ljudje prihajali v Slovenijo, ne pa da bi slovenski možgani bežali drugam.

Slovenskim znanstvenikom nagrada Združenih narodov