Je Voyagerju 1 uspelo? Foto: EPA
Je Voyagerju 1 uspelo? Foto: EPA

Voyager 1, ki po vesolju potuje že več desetletij, je Sončev sistem sicer zapustil že lani, novico pa so astronomi razkrili šele nedavno v ameriški znanstveni reviji Geophysical Research Letters.

Voyager 1 naj bi Osončje zapustil na točki, ki je od Sonca oddaljena približno 18 milijard kilometrov, potem ko je več let prebil v območju, imenovanem heliosfera. To je plast, ki ločuje Sončev sistem in medzvezdni prostor, kjer vpliv Sonca izgine.

"Smo v novi regiji"
Astronomi so 25. avgusta lani zaznali spremembe v ravneh sevanja - Sončevi kozmični žarki so padli na zelo nizko raven, obenem pa so se dramatično povečali galaktični kozmični žarki, ki izvirajo zunaj Osončja. "Je zunaj normalne heliosfere, to bi že rekel," je menil znanstvenik Bill Webber. "Smo v novi regiji. In vse, kar merimo, je drugače in vznemirljivo," je še dodal.

Vsi se z njim sicer ne strinjajo. Kot so opozorili pri Nasi, glede tega še vedno obstajajo dvomi.

Star že 36 let
Voyager 1 je v vesolje poletel septembra 1977. V letih 1979 in 1980 je obiskal Jupiter in Saturn ter na Zemljo poslal prve podrobne fotografije njunih lun. Skupaj s sestrskim plovilom Voyager 2 je naredil posnetke vseh planetov, ki so onkraj pasu asteroidov - Jupitra, Saturna, Urana in Neptuna. Leta 1990 je Voyager naredil prvo celovito fotografijo Osončja.

V preteklih letih je raziskoval zunanje plasti heliosfere, kjer vpliv Sonca postopoma izginja.