1,6 metra dolgo in 747 kilogramov težko vesoljsko plovilo naj bi pomagalo razkriti, kako je nastal naš sončni sistem. Foto: EPA
1,6 metra dolgo in 747 kilogramov težko vesoljsko plovilo naj bi pomagalo razkriti, kako je nastal naš sončni sistem. Foto: EPA

Nevihte in strele na izstrelitveni stezi so preprečile operacijo dolivanje goriva. Slabe vremenske razmere so že večkrat preprečili izstrelitev Dawna na raketi Delta 2.

Dawn bo za pet milijard kilometrov dolgo pot do pritlikavca Ceresa in asteroida Vesta, ki se nahajata v pasu asteroidov med Marsom in Jupitrom, potreboval osem let. Ker sta tako Ceres kot Vesta nastala, ko se je oblikoval sončni sistem, naj bi njuno raziskovanje pomagalo pri odkrivanju skrivnosti o nastanku našega sončnega sistema.

Pred 4,5 milijarde let, ko je nastal naš sončni sistem, ni bilo planetov, asteroidi pa po prepričanju znanstvenikov vsebujejo sestavine, iz katerih je nastal. Vesta in Ceres sta bila odkrita pred 200 leti, Nasa pa ju je izbrala zaradi njunih različnih lastnosti. Dawn bo najprej raziskoval Vesto, najsvetlejši asteroid v našem sončnem sistemu s premerom okoli 500 kilometrov, do katere naj bi prispel oktobra 2011. Šest mesecev pozneje bo Dawn raziskoval še Ceres, ki naj bi ga prekrival okoli 100 kilometrov debel plašč ledu.