Jessica Meir po pristanku v Kazahstanu. Foto: EPA
Jessica Meir po pristanku v Kazahstanu. Foto: EPA

Rus Oleg Skripočka in Američanka Jessica Meir sta na ISS odletela septembra leta 2019, torej sta v vesolju preživela 205 dni, še en Američan, Andrew Morgan, pa je bil v vesolju še dva meseca dlje.

Rus in Američana srečno iz vesolja na Zemljo

"Zdi se popolnoma neresnično slišati, kaj se zdaj dogaja na Zemlji. Od tukaj je Zemlja videti tako čudovita kot običajno, zato si kar težko predstavljamo vse spremembe, ki so se na planetu zgodile v naši odsotnosti," je dejala Meirova pred vrnitvijo s plovilom Sojuz in dodala: "Težko bo, da po sedmih mesecih odsotnosti ne bomo mogli takoj objeti najbližjih. Mislim, da se bom na Zemlji počutila bolj izolirano, kot sem se tukaj, saj smo imeli vsak dan veliko dela in sploh nisem občutila osamljenosti."

Kapsula je pristala zjutraj v Kazahstanu, astronavta in kozmonavta pa so pričakali člani reševalne ekipe, ki so imeli zaradi novega koronavirusa zaščitne maske in drugo zaščitno opremo. Predtem so morali člani ekipe na tleh opraviti več testiranj in bili tudi v samoosamitvi, da bi bilo stoodstotno, da niso okuženi in da ne morejo okužbe prenesti na astronavte.

V običajnih razmerah bi prišleke z ISS-ja takoj po pristanku prepeljali na najbližje letališče, od koder bi odleteli domov, a v Kazahstanu so razglašene izredne razmere in večina letališč je zaprtih, piše BBC.

Vesoljsko izstrelišče Bajkonur kljub temu deluje, zato bodo trojico prepeljali tja. Rus bo domov poletel iz Bajkonurja, Američana pa bodo z avtom prepeljali do bližnjega mesta Kizilorda, od koder jih bo v domovino prepeljalo Nasino letalo.

Vesolje trenutno "najvarnejši kraj"

Pred dnevi so sicer na ISS prileteli novi člani – en Američan in dva Rusa. Zaradi pandemije covida-19 je bila trojica novih prebivalcev ISS-ja pred poletom en mesec v strogi karanteni. "Poleteli smo na najvarnejši kraj v vesolju," so se po pristanku pošalili prišleki, a takoj zatem resno dodali: "Dobro razumemo, da je ves svet prizadet z isto krizo."

ISS kroži okoli Zemlje od leta 1998.