Vesoljskega plovila Atlantis, enega od paradnih konjev Nasine flote, se drži nesreča. Foto: EPA
Vesoljskega plovila Atlantis, enega od paradnih konjev Nasine flote, se drži nesreča. Foto: EPA

Raketoplan Atlantis bi moral proti Mednarodni vesoljski postaji znova poleteti 15. marca, a zaradi poškodb zunanjega rezervoarja med februarsko nevihto to ne bo mogoče.

Atlantis bo na Mednarodno vesoljsko postajo peljal nov par kril sončnih celic, ki jih bodo morali astronavti vgraditi na postajo.

Iz Nase so sporočili, da je prvi mogoči datum izstrelitve 8. junij, Atlantis pa bo moral v vesolje poleteti najpozneje do 17. julija. Če mu tudi takrat ne bo uspelo, bo naslednja možnost izstrelitve 5. avgusta. Posledično bo prestavljena tudi nova misija Endeavourja in ostalih misij, ki jih je Nasa nameravala opraviti letos.

Sunita bo v vesolju preživela najdalj časa
S prestavitvijo predvidenih misij bo podaljšana tudi misija astronavtke Sunite Williams. Williamsova bi se morala na Zemljo vrniti junija, ko bi se s postaje vračal Endeavour, zdaj pa je njegova misija prestavljena na avgust. To pomeni, da bo vesoljka s slovensko-indijskimi koreninami na vesoljski postaji ostala najmanj osem mesecev, kar je najdaljše neprekinjeno bivanje v vesolju. "Vseeno mi je, kdaj bom odšla. Tukaj imam še veliko dela," je povedala Williamsova.

Williamsova je že dosegla rekord največjega števila vesoljskih sprehodov, očitno pa se ji nasmiha še en rekord. Trenutni lastnik naslova je ruski vesoljec Valerij Poljakov, ki je v vesolju preživel 437 zaporednih dni.