Windows 7, ki naj bi prišel na trg že v začetku prihodnjega leta, bo omogočal izklop veliko ključnih programov. Foto: EPA
Windows 7, ki naj bi prišel na trg že v začetku prihodnjega leta, bo omogočal izklop veliko ključnih programov. Foto: EPA

Gre za velik korak največjega proizvajalca programske opreme, ki so ga konkurenca in regulatorji trga velikokrat obtožili, da sili uporabnike k uporabi svojih programov, s čimer potiska tekmece s trga.

Jack Mayo, menedžer skupine, ki razvija nov Microsoftov operacijski sistem Windows 7, je na blogu družbe razložil, da je seznam programov, ki se lahko ob zagonu izklopijo, mnogo daljši kot pri Visti, pa tudi vmesnik je enostavnejši. Uporabnik se bo tako lahko odločil, da Windows določenih programov ob zagonu sploh ne bo zagnal. Program bo sicer še vedno ostal naložen na računalniku.

Med mnogimi programi, ki se jih bo dalo "izklopiti," so poleg omenjenega Internet Explorerja tudi Windows Media Player, Windows Media Center, Windows DVD Maker, Windows Search, Windows Gadget Platform, XPS Viewer, program za pošiljanje faksov in skeniranje ter mnogi drugi. "Sedmica" naj bi sicer že na začetku prihodnjega leta zamenjala nepriljubljeno Visto.

Google se pridružil protestom proti Microsoftu
S prihodom spletnega brskalnika Chrome se je njegov razvijalec Google pridružil Mozilli in Norwayu, razvijalcema Firefoxa in Opere, v protestu proti Microsoftovi nadvladi na trgu spletnih brskalnikov.

Prav tako so evropski regulatorji januarja uradno obtožili Microsofta zlorabe prevladujočega tržnega položaja zaradi vgradnje njegovega spletnega brskalnika v svoj operacijski sistem, ki je v uporabi v 95 odstotkih osebnih računalnikov.

V zadnjem desetletjih je bila družba sicer že večkrat obtožena tako na ameriških kot evropskih protitrustovskih regulatorjih zaradi vgradnje ključnih programov v svoj operacijski sistem.

B. K.