Sodba je udarec za Google, ki je lastnik YouTuba. Foto: EPA
Sodba je udarec za Google, ki je lastnik YouTuba. Foto: EPA

Sodišče je razsodilo, da je YouTube odgovoren za vsebino, ki jo uporabniki objavijo na njegovi spletni strani, in zahteva, da namesti filtre, ki bi zaznavali, kdaj želijo uporabniki objaviti glasbene posnetke, za katere ima pravice nemška agencija za avtorske pravice Gema. Ravno ta je še z nekaterimi organizacijami leta 2010 vložila tožbo proti YouTubu, češ da ni naredil dovolj za preprečitev objavljanja avtorsko zaščitenih posnetkov.

YouTube se je zagovarjal, da ni odgovoren za dejanja svojih uporabnikov, a da se odziva, kadar ga obvestijo o kršitvah avtorskih pravic.

Leta 2009 je potekel začasni sporazum med Gemo in YouTubom, od takrat pa YouTube v Nemčiji blokira številne videoposnetke, v drugih državah pa si jih uporabniki lahko ogledajo brez težav.

250.000 evrov kazni za posamezno pesem
Primer Geme, ki predstavlja okoli 60.000 nemških pisateljev in glasbenikov, je bil osnovan na 12 ločenih glasbenih posnetkih, objavljenih na priljubljenem YouTubu. Odločitev sodišča se nanaša na sedem izmed teh videoposnetkov. Pri drugih petih je sodišče zahteve Geme zavrnilo, češ da ni dokazov, da so bili objavljeni pred kratkim.

Če se bodo na YouTubu znova pojavili kakšni videoposnetki brez privolitve Geme, bo moral Google plačati 250.000 evrov kazni za posamezno pesem, vodstvu YouTuba pa bi grozil šestmesečni zapor.

Hkrati bi se upočasnilo število objavljenih prispevkov, saj bi morali za vsakega posebej pridobiti dovoljenje za objavo. Trenutno se po ocenah na YouTubu vsako minuto po vsem svetu objavi za okoli 60 ur videoposnetkov.

Lastnik YouTuba Google se na odločitev sodišča še ni odzval.