Velik del starejših od 65 let še nikoli
Velik del starejših od 65 let še nikoli "ni šlo" na splet, 30 odstotkov slovenskih gospodinjstev pa nima računalnika. Foto: epa

Slovenija je glasnika digitalne tehnologije imenovala na poziv predsednika evropske komisije Joseja Manuela Barrosa, ki je članice EU-ja pozval, naj to storijo po zgledu Velike Britanije. Razlog za poziv je prepričanje, da velik del prebivalstva zaradi starostnih, geografskih in socialnih razlogov še vedno nima dostopa do prednosti, ki jih prinašata znanje in zmožnost uporabe informacijskih in digitalnih tehnologij.

Glasnik digitalne tehnologije bo v četrtek, 24. maja, ob 11. uri gost MMC-jeve spletne klepetalnice. Vabljeni k zastavljanju vprašanj.

Osnovni cilj delovanja slovenskega e-glasnika, katerega vloga po priznanju ministra Žige Turka sicer še ni natančno definirana, je povečati digitalno vključenost ob pomoči vladnih in nevladnih organizacij. Funkcija je prostovoljna, neplačana in politično neodvisna, je ob predstavitvi poudaril minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Splet prispeva k enakosti in enakim priložnostim
"Splet je 'game changer', je tehnologija, ki spreminja mnoga področja našega življenja," je poudaril Turk in dodal, da je orodje, ki prispeva k enakosti in enakim priložnostim v družbi. Zato je v državnem interesu, da je dostop do spleta čim bolj enakomerno razporejen in tako na voljo čim več ljudem.

Aleš Špetič, ki je diplomant fakultete za računalništvo in direktor spletnega podjetja Zemanta, je poudaril, da kar 30 odstotkov slovenskih gospodinjstev nima računalnika, kar 90 odstotkov ljudi, starejših od 65 let, pa še ni imelo stika s spletom. Med področji, na katerih bi bilo mogoče stanje izboljšati, je Špetič izpostavil infrastrukturo, e-opismenjevanje in učinkovito uporabo e-storitev.

Špetič je deloval v več slovenskih spletnih podjetjih, ministra Turka pa je prepričal z "ustrezno mešanico človeškega občutka za tiste, ki še ne uporabljajo spleta, vrhunskega tehničnega znanja in poslovne ambicioznosti".

Špetič je že odprl blog, na katerem bo objavljal novice iz področja delovanja glasnika.