Letalo so predstavili na glavnem sedežu podjetja Scaled Composites, ki ga je zgradilo. Foto: EPA
Letalo so predstavili na glavnem sedežu podjetja Scaled Composites, ki ga je zgradilo. Foto: EPA
Richard Branson z mamo Eve ob predstavitvi letala
Letalo je nadimek Eve dobilo po Bransonovi mami. Foto: EPA

Reaktivno letalo WhiteKnightTwo z nadimkom "Eve" naj bi se uporabljalo kot letalo za lansiranje SpaceShipTwo iz zraka v vesolje. Letalo ima dva trupa in 43-metrski razpon kril. SpaceShipTwo z dvema članoma posadke in s šestimi potniki bo nosilo med ladijskima trupoma. Po načrtih naj bi raketo v vesolje izstrelilo na višini 15.240 metrov. Ko se bo vesoljsko plovilo ločilo od letala, naj bi poletelo 100 kilometrov nad Zemljo. SpaceShipTwo morajo še dokončati, za zdaj je zgrajeno okoli 70 odstokov plovila.

200.000 dolarjev za breztežnostno stanje
Prvi turisti naj bi z Virgin Galactic v vesolje odleteli čez približno 18 mesecev. Branson je ob predstavitvi povedal, da se je za pot v vesolje prijavilo 250 ljudi, vsak izmed njih pa je plačal 200.000 dolarjev (127.000 evrov). Podjetnik in avanturist pričakuje, da bo v naslednjih letih cena "vesoljske karte" močno padla.

Med prvimi potniki naj bi bil tudi znani fizik Stephen Hawking, igralka Victoria Principal in modni oblikovalec Philippe Starck. Preden pa bodo lahko prvi vesoljski turisti okusili breztežnostno stanje, bo moral WhiteKnightTwo prestati stroga varnostna testiranja, ki naj bi se začela naslednjo pomlad.

Začetek vesoljskega turizma leta 2001
Virgin Galactic je le eno izmed podjetij, ki tekmujejo v t. i. vesoljskem turizmu. Voditelj v tem turističnem sektorju je Space Adventures of Vienna, ki je sprožil pojav vesoljskega turizma leta 2001, ko je s svojim vesoljskim plovilom Sojuz na Mednarodno vesoljsko postajo za 20 milijonov dolarjev poslal ameriškega poslovneža Dennisa Tita.

T. V.